Frissült a kockázatot jelentő országok listája, és enyhítettek beutazási feltételeken

Frissítette csütörtökön az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a járványügyi kockázatot jelentő országok és régiók listáját. Június 1-jétől enyhítenek az országba való beutazási feltételeken.

A CNUS változatlanul három - piros, sárga, illetve zöld - kategóriába sorolja az országokat fertőzöttségi rátájuk függvényében. A frissített lista itt tekinthető meg. Magyarország zöld besorolást kapott. Azoknak az utasoknak, akik a zöld zónából érkeznek Romániába, nem kell karanténba vonulniuk.

Június 1-jétől nem kell karanténba vonulniuk a sárga zónából érkezőknek, ha átestek a betegségen, és legkevesebb 14, legtöbb 90 nap telt a fertőzés igazolása óta. Jelenleg csak azok az érkezők mentesülnek a karantén alól, akik legalább tíz napja megkapták a védőoltás második adagját is, vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet mutatnak fel a határon.

Továbbá mentesülnek június 1-től a karanténkötelezettség alól a háromévesnél kisebb gyerekek (esetükben nincs szükség negatív PCR-teszteredményre sem), a 3 és 16 év közötti gyerekek, ha negatív a koronavírustesztjük, és azok a személyek, akik három napnál rövidebb ideig tartózkodnak Romániában. Utóbbiaknak szintén fel kell mutatniuk egy negatív koronavírusteszt-eredményt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A vörös zónából érkezőknek csak az oltási igazolás nyújt mentességet a karanténkötelezettség alól, a negatív teszt nem elegendő.

FRISSÍTÉS -  Nagy-Britannia a viszonylag alacsony lakosságarányos esetszám ellenére a sárga zónába került egy gyorsan terjedő vírustörzs miatt - közölte csütörtökön Raed Arafat. A belügyi államtitkár rámutatott, Nagy-Britanniának a lakosságarányos esetszám alapján a zöld zónában lenne a helye, egy gyorsan terjedő vírustörzs miatt azonban a sárga zónába sorolták, ami azt jelenti, hogy az onnan érkezőknek vagy oltási igazolvánnyal, vagy negatív teszteredménnyel kell rendelkezniük.

(Címlapfotó: Agerpres/EPA)

Kapcsolódók

Kimaradt?