Már egy oltással is be lehet utazni Romániából Magyarországra – ezek az új szabályok

Romániából Magyarországra karantén nélkül tud utazni, aki megkapta már legalább az első oltást Romániában, és rendelkezik ezt igazoló dokumentummal, akár magyar állampolgár, akár magyar-román kettős állampolgár, akár kizárólag román állampolgár – részletezte vasárnap a Szijjártó Péter külügyminiszter által szombat este bejelentett új beutazási szabályokat a kolozsvári magyar főkonzulátus.

A tájékoztatás szerint a védettségi igazolás lehet angol és/vagy román nyelvű papír, amit az oltás után adnak Romániában. A főkonzulátus közölte azt is: szintén karantén nélkül tud Magyarországra utazni, aki PCR-teszteredménnyel igazolja, hogy az elmúlt 6 hónapban átesett a fertőzésen.

A 18 év alatti gyermekek szintén karantén nélkül utazhatnak Romániából Magyarországra, akár magyar személyi igazolvánnyal, akár magyar útlevéllel, akár román úti okmányokkal, ha a szülőknek van védettségi igazolásuk vagy PCR-teszteredménnyel igazolják, hogy az elmúlt 6 hónapban átestek a fertőzésen.

A főkonzulátus felhívja a figyelmet: negatív PCR-teszttel, gyorsteszttel és antigén teszttel továbbra sem lehet karantén nélkül Magyarországra utazni. Ugyanakkor a korlátozott határsávban történő belépés lehetősége továbbra is mindenki számára lehetséges, azaz Romániából Magyarország területére 30 kilométeres távolságig, maximum 24 órára bárki beléphet.

A főkonzulátus emlékeztet: a Magyarországról Romániába érkezők számára nincs karantén. Aki Magyarországról Romániába utazik, annak nem kell sem PCR-tesztet, sem antigén tesztet csináltatnia, sem beoltottnak lenni, mindenképpen karantén nélkül tud Romániába utazni. Aki Magyarországon kapta az oltást az továbbra is a védettségi igazolvánnyal (plasztikkártya) tud Magyarországra beutazni.

A főkonzulátus hangsúlyozza: Magyarország területén kizárólag védettségi igazolvánnyal (plasztikkártya) lehet számos szolgáltatást igénybe venni, mint például strandfürdő, fizetős szálláshely foglalás, éttermek belső tere, színház, mozi, állatkert, múzeum, sportrendezvény stb.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Védettségi igazolványt (kizárólag magyar állampolgársággal is rendelkezők) személyesen a magyarországi kormányablakokban, vagy az elektronikus Ügyfélkapun keresztül tudják igényelni. A védettségi igazolvány beszerzésének menetéről itt írtunk részletes útmutatót.

Kapcsolódók

Kimaradt?