Közel 80 ország a sárga listán: innen érkezve kötelező a karantén

Frissítette a kormány hétfői ülésén azoknak az országoknak a listáját, amelyekből érkezve kötelező – néhány kivételtől eltekintve – a 10 vagy 14 napos karantén a koronavírus-járvány elleni védekezés gyanánt.

Az úgynevezett sárga listán 76 ország szerepel, köztük a szomszédos Magyarország és Bulgária, de a romániai vendégmunkások által előnyben részesített Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Ausztria és Németország is.

A kedvelt turisztikai célpontok, mint például Görögország, Törökország és Horvátország is a listán van, de a kora tavasz egyik célállomása, Egyiptom továbbra sincs a lajstromban, így onnan érkezve nem kell karanténba vonulni.

A lista bővülése azzal magyarázható, hogy azok az országok kerülnek fel rá, amelyekben a romániainál rosszabbak a járványügyi adatok (az utóbbi 14 napban a százezer lakosra eső fertőzések számát veszik viszonyítási alapul), márpedig nálunk az elmúlt két hétben folyamatosan csökken a napi esetszám. Az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) az Európai Járvány- és Betegség-megelőzési Központ (ECD) május 6-án közölt, az április 19.–május 2. közötti időszakra vonatkozó adatai vette alapul.Illusztráció

Mentesülnek a karantén alól a diplomaták, európai parlamenti képviselők, a határ menti ingázó munkavállalók, a hivatalos küldöttségek tagjai, a hivatásos gépjárművezetők, tengerészek és folyami hajósok, a tranzitforgalomban részt vevők, a forgatócsoport tagjai és a kultúrális projektekben részt vevők, továbbá azok akik 72 óránál nem tovább tartózkodnak az országban, és felmutatnak egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet.

Egyébként a negatív PCR-teszttel csak 10 nap a karantén, ami kiváltható a nyolcadok napon egy újabb negatív teszttel. Aki hitelt érdemlően bizonyítja, hogy legalább 14 napja, de nem több mint 90 napja átesett a betegségen, mentesül a karantén alól, mint ahogy az is, aki megkapta a védőoltás mindkét adagját, és a második dózis óta eltelt legalább tíz nap.

Kapcsolódók

Kimaradt?