banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Milyen szabály érvényes a beoltott szülők gyermekeire határátlépéskor?

A beoltott szülők gyermekei Romániában nem mentesülnek automatikusan a karantén kötelezettsége alól, amennyiben egy járványügyi szempontból kockázatos országból érkeznek – ismertette az Országos Közegészéségügyi Intézet (INSP) keretében működő Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ (CNSCBT) vezetője.

A jelenleg hatályos szabályok szerint a sárga zónákból érkező személyekre kéthetes karantén vár, de ha legalább 10 napja megkapták a védőoltás második adagját is, vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet mutatnak fel, mentesülnek ezen kötelezettség alól. A vörös zónából érkezőknek csak az oltási igazolás nyújt mentességet a karanténkötelezettség alól, a negatív teszt nem elegendő.

16 éven aluli gyermekeket azonban egyelőre nem oltanak, várhatóan május végén fogja az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezni a 12-15 év közötti korosztály immunizálását.

A nem beoltott kiskorúak így jelenleg nem mentesülnek automatikusan a karanténkötelezettség alól, ha szüleik be vannak oltva, csak negatív koronavírustesztet felmutatása esetén nem kerülnek karanténba – tisztázta a kérdést Adriana Pistol a Hotnews portálnak. Ugyanakkor csak a 3 év feletti gyerekeken végeznek PCR-tesztet, ezért a 3 év alatti gyerekek helyzete egyelőre tisztázatlan, tette hozzá a CNSCBT vezetője. 

(Címlapi illusztráció forrása: Agerpres/EPA)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?