Hivatalos: már nem kerülnek karanténba Romániában a Magyarországról érkezők

FRISSÍTVE: Zöld országnak minősítették pénteken a román hatóságok Magyarországot, ami azt jelenti: az innen érkezőknek nem kell karanténba vonulniuk.

A jelenlegi szabályok szerint Románia azokat az országokat sorolja a „zöld zónába”, ahol az utóbbi két hétben az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések aránya nem éri el a lakosság másfél ezrelékét. Pénteken frissítette a magas járványügyi kockázatot jelentő országok jegyzékét az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU), és Magyarország zöld besorolást kapott.

Magyarország hosszú ideig a sárga zónás országok között szerepelt, ami azt jelentette, hogy az innen érkezőkre kéthetes karantén várt Romániában, ha nem volt megfelelő oltásigazolásuk vagy PCR-tesztjük. A mostani CNSU-határozat szerint azonban péntektől nem korlátozzák a Magyarországról való beutazást, az innen érkezők nem kerülnek karanténba.

FRISSÍTÉS: Magyarországon is módosultak a beutazás feltételei. Romániából Magyarországra karantén nélkül tud utazni, aki megkapta már legalább az első oltást Romániában, és rendelkezik ezt igazoló dokumentummal, akár magyar állampolgár, akár magyar-román kettős állampolgár, akár kizárólag román állampolgár. Részletek itt olvashatók

Magyarországon a védettségi igazolás is felmentést nyújt a karanténkötelezettség alól. Ezt a külföldön beoltott magyar állampolgárok is igényelhetik, hogy hogyan, arról itt és itt írtunk. 

(Címlapi illusztráció forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?