banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

FRISSÍTVE – Személyesen vagy online is igényelhetik a védettségi igazolványt a romániai magyar állampolgárok

FRISSÍTVE: Május 21-től, péntektől karanténkötelezettség nélkül beutazhat Magyarországra az a magyar állampolgár, aki külföldön kapott koronavírus elleni oltás után kéri a magyar védettségi igazolványt – közölte szerda este a Facebook-oldalán a Nemzetpolitikai Államtitkárság. FRISSÍTÉS: Kérhető az igazolvány postai kézbesítése is.

A magyar védettségi igazolvány külföldön felvett oltás esetén való igényléséről szóló részletes szabályok megjelentek a Magyar Közlönyben, és ennek értelmében az igazolás az Európai Unió valamely tagállamában – tehát Romániában is – felvett oltás esetén is kérhető.

Az a magyar (kettős) állampolgár, akinek célja, hogy személyesen kérelmezze a védettségi igazolványt egy magyarországi kormányablakban, vagy igazolja, hogy ügyfélkapun keresztül már benyújtotta a kérelmet, péntektől karanténkötelezettség nélkül beutazhat Magyarországra. Feltétel, hogy a kérelem benyújtása megtörténjen legkésőbb a beutazást követő második munkanapon, ellenkező esetben az illetékes járványügyi hatóság kijelöli a karantén helyszínét. (A karantén alóli mentesség vonatkozik az együtt utazó kiskorúra is.)

Magyar védettségi igazolványt személyesen a magyarországi kormányablakban vagy elektronikus ügyintézés formájában az ügyfélkapun keresztül lehet igényelni. Részletekről annál a kormányablaknál célszerű érdeklődni, ahol a kérelmet benyújtják (az elérhetőségek itt találhatók). Az ügyfélkapun keresztül történő benyújtás részleteiről az ügyfélvonalat lehet hívni a következő telefonszámon: +36 1 550 1858 (e-mail: koronavirus@1818.hu).

Megjelentek a részletes szabályok magyar védettségi igazolvány igényléséről külföldön felvett oltás esetén Május...

Közzétette: Nemzetpolitikai Államtitkárság – 2021. május 19., szerda

A védettségi igazolványt a hatóság díjmentesen, a kérelem benyújtásától számított 15 napon belül állítja ki. A koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021 (II. 12.) kormányrendelet módosításában az olvasható a 3. cikkely 1 (c) bekezdésében, hogy a kérelmezőnek meg kell adnia postai címét, vagyis „a védettségi igazolvány kézbesítési címét”, és kérheti, hogy annak kiküldése hivatalos iratként történjen meg (2d). Ebből következtethetünk arra, hogy nem kell feltétlenül személyesen megjelennünk a kormányablaknál. 

Magyarországon háromféle módon lehet igazolni a koronavírus elleni védettséget: ha valaki megkapta a védőoltást, vagy igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, illetve, ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott róla vagy nem készült róla teszt és utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja a fertőzésen való átesését is.

Arra is figyelemmel kell lenniük az igénylőknek, hogy a védettségi igazolvány igénylését követő hazaút során a román karanténszabályoknak kell megfelelni: Magyarország jelenleg sárga listán van van, és a kötelező karantén alól a védőoltás második dózisa óta eltelt tíz nap, vagy 72 óránál nem régebbi negatív teszt mentesít a karantén alól.

(A nyitókép illusztráció | Fotó: kulhonimagyarok.hu)

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?