Megkérdeztük: nem változtak a Romániából Magyarországra való beutazás feltételei

Nem változtak a korábbi tájékoztatáshoz képest a Romániából Magyarországra történő beutazás feltételei – szögezte le a Maszolnak Grezsa Csaba, a kolozsvári magyar főkonzulátus első beosztott konzulja.

A diplomatát azért kerestük meg, mert a bukaresti külügyminisztérium szerdán a honlapján közölte: csak azok a román állampolgárok léphetnek be karanténkötelezettség nélkül Magyarországra, akik a kétdózisú vakcinatípusok mindkét adagjának vagy az egydózisú (Johnson&Johnson) oltásnak a beadásáról rendelkeznek igazolással.

A román külügy kommünikéja ellentmondott a kolozsvári magyar főkonzulátus Facebook-oldalán megjelent korábbi tájékoztatással, amelynek alapján portálunk is megírta: Romániából Magyarországra karantén nélkül tud utazni, aki megkapta már legalább az első oltást Romániában, és rendelkezik ezt igazoló dokumentummal, akár magyar állampolgár, akár magyar-román kettős állampolgár, akár kizárólag román állampolgár.

„Korábbi tájékoztatásunk helyes volt. A Romániából Magyarországra való beutazás feltételein nem változtattak a magyar hatóságok. Az első oltás igazolása már mentesít a karantén alól” – mondta Grezsa Csaba. A konzul nem kívánta kommentálni a bukaresti külügyminisztérium tévedését.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Mint ismert, Románia pénteken törölte Magyarországot a koronavírus-járvány szempontjából kockázatosnak minősített - sárga jelzésű - országok listájáról, miután Magyarországon másfél ezrelék alá esett a megelőző két hétben diagnosztizált fertőzötteknek a lakossághoz viszonyított aránya. A Magyarországról érkezők így korlátozások nélkül beutazhatnak Romániába.

(Borítókép forrása: Bihar Megye Tanácsának sajtóirodája)

Kapcsolódók

Kimaradt?