Felmérés: magas a szavazási kedv, megosztja a társadalmat az EU irányvonala  

Magas, 74 százalékos szavazói részvételt jeleznek a június 9-i európai parlamenti - és helyhatósági - választásokon az Eurobarométer friss felmérésnek Romániára vonatkozó adatai. Ez 19 százalékponttal magasabb az öt évvel ezelőtti EP-megmérettetés voksolói aktivitásához képest.

A közvélemény-kutatás szerint a megkérdezett romániaiak 54 százaléka  úgy véli, hogy az európai választásoknak „nagy jelentősége van". Ez az álláspont közel áll az EU átlagához, ami 53 százalékos. A válaszadók 74 százaléka szerint „valószínűleg" szavazni fog június 9-én, míg az európai átlag 71 százalékos. Ami a romániai demográfiai megoszlást illeti, a legnagyobb érdeklődés továbbra is a 40-54 éves korosztályban mutatkozik. 

Az európaiak többsége szerint rossz irányba tart az EU Fotó: Agerpres

A hazai válaszadók a legfontosabb témáknak a gazdasági támogatást, a munkahelyteremtést, a közegészségügyet, a szegénységet és társadalmi kirekesztés elleni küzdelmet tartják. A megkérdezett romániaiak 45 százaléka szerint az EU a helyes irányba halad, míg 41 százalékuk úgy látja, rossz az irányba. Az európai átlag 32 százaléka tartja helyesnek az irányt, 49 százalékuk pedig helytelennek.

Csak a hazai helyzetet érintő kérdésnél a válaszadók 34 százaléka véli úgy, hogy Románia a helyes irányba halad, míg 57 százalékuk szerint rossz az  irány. Az EU-tagságot illetően némi csökkenés tapasztalható 2023 szeptember-októberéhez képest. A megkérdezett romániaiak 45 százaléka tartja pozitívnak az unióhoz való tartozást. Ez az arány fél évvel ezelőtt még 51 százalékos volt. A válaszadók 65 százaléka ugyanakkor elismeri, hogy Románia profitált az EU-tagságból. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?