Felmérés: egyre többen aggódnak a globális felmelegedés miatt, több erőfeszítést várnak a kormányoktól

A világ lakosságának 80 százaléka egyre inkább aggódik a klímaváltozás fenyegető, pusztító hatásai miatt, ugyanakkor gyorsabb és hatékonyabb beavatkozást várnak a kormányoktól – derül ki az ENSZ friss felméréséből.

A válaszadók többsége azt szeretné, ha az országok vezetői többet tennének a globális felmelegedés elleni küzdelem terén. Az így vélekedők aránya különösen magas a szegényebb országokban (89 százalék), de Kínában (73 százalék) és az Egyesült Államokban is (66 százalék).

Fotó: Pexels

A felmérést 77 ország lakosságának körében végezték, a megkérdezettek többsége a fosszilis tüzelőanyagok mielőbbi kivezetését látja megoldásnak, Kínában a válaszadók 80 százaléka, Az USA-ban 54 százaléka gondolkodik így, ám az oroszok ezzel nem értenek egyet, csupán 16 százalék gondolja, hogy a fosszilis tüzelőanyagok használata káros a környezetre.

A felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók több mint fele, 56 százalék rendszeresen, legalább hetente vagy naponta gondolkodik a globális felmelegedésen, ugyanakkor a nőket jobban érdekli ez a kérdés (57 százalék) mint a férfiakat (55 százalék).

A megkérdezettek több mint fele (53 százalék), jobban aggódik, mint tavaly, és a válaszadók 69 százaléka szerint a globális felmelegedés már most is hatással van a „nagy döntéseikre”, például a lakóhelyük kiválasztására.

A felmérés során 15 kérdést tettek fel 75 ezer embernek 87 nyelven, 77 országban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?