banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Felmérés: a romániaiak 31 százaléka állítja, hogy fegyveres konfliktus esetén harcolna

A romániai lakosság 31 százaléka gondolja úgy, hogy fegyveres konfliktus esetén harcolna, valamint a megkérdezettek 45 százaléka szerint Oroszországnak ügynökei vannak a romániai politikai pártokban – derül ki a G4Media megbízásából az Avangarde által végzett felmérésből.

Arra a kérdésre, hogy mit tennének háború esetén, a válaszadók 31 százaléka mondta azt, hogy harcolna, 18 százaléka más országba menekülne, a többiek pedig nem tudták eldönteni vagy nem válaszoltak.

A felmérésben részvevő megkérdezettek 50 százaléka úgy gondolja, hogy harcolna, ha Romániát megtámadnák, 20 százaléka nem venne részt a háborúban, a többiek pedig nem tudták megítélni, vagy nem válaszoltak.

Arra a kérdésre, hogy „amennyire a barátokkal és rokonokkal folytatott beszélgetésekből tudja, háború esetén ők elhagynák az országot, vagy inkább maradnának, a részvevők 20 százaléka válaszolta, hogy ismerőseik elhagynák az országot, míg 44 százalékuk maradna. A többiek nem tudták megítélni, vagy nem válaszoltak.Fotó: Agerpres/EPA

A felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezettek 45 százaléka véli úgy, hogy Oroszországnak ügynökei vannak a romániai politikai pártokban, mindössze 10 százalék nem hiszi ezt el, 40 százalékuk pedig nem tudja vagy nem kívánt válaszolni. Az ügynök jelenlétében hívők 48 százaléka szerint az Oroszország által megbízott ügynökök minden romániai pártban jelen vannak. Ez alapján a Románok Egyesüléséért Szövetségben (AUR) van a legtöbb orosz ügynök (12 százalék), őket a Szociáldemokrata Párt (PSD) követi (8 százalék), majd a Nemzeti Liberális Párt (PNL) (6 százalék), és végül a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) (2 százalék).

Arra a kérdésre, hogy „Romániának be kellene-e fogadnia az ukrajnai menekülteket azokról a területekről, ahol jelentős román közösség él?", 61 százalék igennel, 19 százalék nemmel válaszolt, a többiek nem tudták vagy nem válaszoltak.

A részt vevők több mint 60 százaléka gyenge vagy nagyon gyenge kapacitásúnak ítéli meg Románia logisztikai és pénzügyi képességét arra, hogy több tízezer menekültet fogadjon be, ha Oroszország lerohanja Ukrajnát. Csupán 15 százaléknyian gondolják úgy, hogy Románia képességei megfelelnek ennek a kihívásnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?