Felháborító: tévesek is lehetnek a Hidroelectrica több hónapos késéssel kiállított villanyszámlái

Felháborítónak nevezte a Maszol megkeresésére Nagy-Bege Zoltán, hogy a Hidroelectrica több hónapos késéssel állítja ki a számlákat, azzal az üzenettel, hogy ezek tévesek is lehetnek. A fogyasztó kellene tehát kiderítse, hogy jó a számla, vagy hibás, kifizesse vagy sem. Nem lehet tolerálni ezt a hozzáállást a szolgáltató részéről, szögezte le az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke. A hatóság különben a múlt héten a maximálisan kiróható bírság kétszeresére büntette a Hidroelectrica céget.

Az ország legnagyobb energiatermelője, a Hidroelectrica megkezdte a tavaly augusztusi számlák kiküldését, de ebben sincs köszönet. A hét elején bejelentették, hogy szoftverfejlesztőkkel dolgoznak az ügyfelek egyenlegeinek frissítésén, hogy elkerüljék, hogy nem a valóságnak megfelelő árakat, elmaradásokat tartalmazó számlákat kézbesítsenek.

A szolgáltató azért kényszerült magyarázkodásra, mert több fogyasztó panaszkodott, a számlán elmaradások szerepeltek, holott ők minden kiszámlázott összeget naprakészen befizettek. A bejegyzésben arra kérik az ügyfeleiket, hogy jelezzék a hibákat, hogy tudják azokat orvosolni. Az elmaradásokkal kapcsolatos panaszok kezelésére külön e-mail címet hoztak létre: sold@hidroelectrica.ro. Az érkező számlák mellé azt az üzenetet csatolták, hogy technikai okok miatt a számla kiállításának napján az egyenleget csak tavaly november 30-ig frissítették.

Fotó: Pixabay

Különben az augusztusra kiállított számlákat május 15-ig kell befizetni. A szolgáltató néhány hónapja bejelentette, hogy ha a kiszámlázott összeg túl magas, azt részletekben is lehet törleszteni, de ehhez kérvényt kell benyújtani. Ezt a esalonari@hidroelectrica.ro e-mail címre kell elküldeni, vagy személyesen a szolgáltató irodáiban. A törlesztés legtöbb hat egyenlő részletben történik.

Döntse el a fogyasztó, jó-e a számla

Az ANRE a múlt hét elején fejezte be az ellenőrzést a Hidroelectrica szolgáltatónál, és a törvény által megengedett büntetés kétszeresére bírságolták, 400 ezer lejre. Ezt akkor tehetik meg, ha ismétlődnek a problémák, tájékoztatta a Maszolt Nagy-Bege Zoltán. „Nem tudok mást mondani, mint hogy felháborító, hónapokon keresztül nem küldenek számlát, majd amikor megteszik, közlik, hogy tévesek lehetnek. Vagyis derítse ki a fogyasztó, hogy rendben van-e számlája, fizesse ki vagy sem. Nem lehet tolerálni ezt a hozzáállást" - fakadt ki Nagy-Bege Zoltán. Kifejtette, a politikum körében is megütközést keltett az eljárás, csütörtökön egy szakmai konferencián elhangzott, van esély arra, hogy növelik a büntetések értékét, ha 400 ezer lej nem bírja rá a cégeket, hogy megoldják a számlázási problémáikat.

Fotó: Agerpres

Megpróbálnak kibújni a felelősség alól

Felvetésünkre, hogy csütörtökön a Romániai Energiaszolgáltatók Szövetségének (AFEER) elnöke, Laurenţiu Urluescu arra panaszkodott, hogy a gyakori törvénymódosítások miatt az energiaszolgáltató vállalatok kénytelenek újraszámolni és helyesbíteni a számlákat, ami a fogyasztók jelentős bizalomvesztéséhez vezet, Nagy-Bege Zoltán kifejtette: „Van nyomás a szolgáltatókon, de nem olyan mértékű, hogy ne tudnának eleget tenni az előírásoknak. Megragadnak minden alkalmat, hogy kibújjanak a felelősség alól, ahelyett hogy megoldanák ezt a problémát”.

Hozzátette, vannak szolgáltatók, melyek a módosítások után egy-két héttel már átállítják a számlázási rendszerüket, és vannak, melyek félév után sem képesek erre. Az ANRE alelnöke emlékeztetett, február elején hagyták jóvá az új villamos energia szolgáltatási szabályzatot, amely rögzíti, hogy milyen elemeket kell tartalmaznia a számlának, két héttel ezelőtt pedig véglegesítették a számlamodellt, amit április elejétől kell alkalmazni. Ezt különben már egy ideje ismerik a szolgáltatók, mert nincs különbség a közvitára bocsátott és a jóváhagyott változat között. A törvény azt írja elő, hogy az új modellt, a áprilisi fogyasztás számlázásakor kell használni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?