Felébredt a DNA: kinek használ az oltóanyagok beszerzésének ügye?

Figyelemeltereléssel magyarázza a Maszolnak nyilatkozó politikai elemző a korrupcióellenes ügyészség (DNA) látványos színre lépését a két évvel ezelőtti vakcinabeszerzések kapcsán. Pászkán Zsolt szerint mindkét kormánypárt az üres államkasszával igyekszik megküzdeni, így az oltóanyagok vásárlásának ügye csökkentheti a kabinetre nehezedő társadalmi nyomást.   

„A Laura Codruţa Kövesi által képviselt ügyészség, valamint a George Maior és Florian Coldea titkosszolgálati vezetők együttműködésének korszakát jellemző látvány-korrupciótlanítás miatt csak nagy fenntartásokkal lehet kezelni a DNA hirtelen előbújását a hibernáltságból. Úgy tűnik, a DNA éppen akkor kezd az imázsa javításával törődni és akkor tesz meg egy látványos lépést egy volt miniszterelnök, a Nemzeti Liberális Párton (PNL) belüli disszidensségével kitűnő Florin Cîţu és két volt egészségügyi miniszter, a jelenleg ellenzékben lévő Mentsétek meg Romániát Szövetséget (USR) erősítő Vlad Voiculescu és a szintén ellenzékben lévő, de most éppen REPER-es Ioana Mihăilă mentelmi jogának felfüggesztését kérve, amikor mindkét kormánypárt az üres államkasszával, az eddig ígéretek teljesítésével és a választási szuperévre szükséges újabb ígéretek megfogalmazásával igyekszik megküzdeni. Így bármi jól jön nekik, ami elterelheti a figyelmet a növekvő társadalmi feszültségektől és csökkentheti a kormányra nehezedő nyomást” - mondta Pászkán Zsolt, a budapesti Magyar Külügyi Intézet Románia-szakértője.

Szerinte az ügy politikai motiváltságát nem cáfolják az eddig nyilvánosságra került vádak sem. „A DNA az említett politikusokat nem megvesztegethetőséggel, kenőpénz, vagy valamilyen más anyagi haszon elfogadásával vádolja, hanem az oltások beszerzésével kapcsolatos kormányzati döntések megalapozottságát és jogosságát kifogásolja. Vagyis egy politikai lépést, döntést vitat” - hangsúlyozta Pászkán. Emlékeztetett rá: ezeket a politikai döntéseket nem kizárólag az említett három személy hozta meg, hanem részt vett benne – a Legfelsőbb Védelmi Tanács vezetőjeként – Klaus Iohannis, vagy a militarizált, azaz a hadsereg alá rendelt pandémaiharcot védelmi miniszterként szintén felügyelő Nicolae Ciucă volt kormányfő, jelenlegi szenátusi elnök is.

Mennyi az elég? A bíróság elé kerül az oltásvásárlások kérdése Fotó: Agerpres

A konkrét DNA-váddal kapcsolatban a nagybányai származású szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy egy jó esetben is 15-16 millió tényleges lakosságszámú országnak az első körben beszerzett kb. 35 millió oltásanyag beszerzése, illetve az uniós szintjen a leggyengébb arányú beoltottságot produkáló kampány után a 2021-es 50 milliós vakcinaigény meglehetősen gyanús, de legalábbis felelőtlen lépés. Mint mondta, az akkori újabb nettó több mint egymilliárd eurós kötelezettségvállalás már jóval korábban fel kellett volna keltse a DNA figyelmét. Hozzátette: a DNA-nak is válaszokat kellene adnia arra, miért pont most vált ez az ügy aktuálissá, különösen akkor, ha egy  politikai döntés vitatásáról van szó, amiről nehéz lesz majd a bíróságon bizonyítani a most megvádolt volt tisztségviselők szándékos károkozását. 

Azzal kapcsolatos kérdésünkre, hogy kinek is használ ez az ügy, Pászkán Zsolt azt mondta: kézenfekvő lenne a Szociáldemokrata Pártra (PSD) mutatni, hiszen ez a párt akkor ellenzékben volt, közvetlenül nem volt érintett a döntéshozatalban és jól is jönne neki egy belső válságokkal küszködő párt, a PNL, mely a választások utáni esetleges koalíciós tárgyalásokon jóval visszafogottabb követelésekkel állhatna csak elő. „Ráadásul kiütné a most nyakig a pácban lévő USR képviselőinek kezéből a purista korrupcióellenes furkósbotját. Hiszen azok, akik egész politikai létezésüket a társadalom politikusi vért követelő fotelforradalmárok zsigeri ösztöneinek szélsőséges kielégítésére építették és azokat is kizárták volna a politikából, akiket csak meggyanúsítottak valamivel, most testületileg állnak ki a gyanúba keveredett társuk mellett és hangoztatják nemcsak a listájukon újrainduló politikus melletti kiállásukat, de a DNA lépésének politikai jellegét is” - fogalmazott a szakértő. 

Pászkán Zsolt szerint az USR-t kiütheti az ügy

Szerinte szintén jól jönne ez a botrány a PNL Nicolae Ciucát egyelőre maga előtt toló frakciójának is, megszabadulva egy kényelmetlen belső ellenféltől és a csapatától, de csak akkor, ha ez az ügy itt megállna és nem terjedne ki újabb személyekre. Azt is megemlítette: könnyen meglehet, hogy a fenti számítások nem a várt eredményeket fogják hozni. Úgy vélte, a Románok Egyesüléséért Szövetség sokkal „tisztábban” lehet haszonélvezője egy olyan újabb korrupciós, vagy hatalommal visszaélős botránynak, mint a számos csontvázat továbbra is a szekrényében rejtegető és ezért ilyen szempontból még mindig igen sebezhető PSD vagy PNL.

Az elemző szerint a DNA-nak, vagy a bíróságoknak el kellene jutniuk annak feltárásig is, hogy Cîţu és a többiek csak a szinte a teljes román politikai osztályára jellemző EU-s és tengerentúli „fősodor” hatalmi központok iránti kényszeres megfelelési törekvésükből cselekedtek és vásároltak nyakra-főre oltóanyagokat, vagy az EU-s oltóanyag-beszerzés erősen ajánlott volt. „Azaz ki kellene derülnie, hogy Cîţuék önként és dalolva cselekedtek, vagy értésükre adták: ha nem akarnak a magyar kormány sorsára jutni, akkor jobb, ha tudják, hol a helyük és megrendelik a kizárólag nyugat-európai és tengerentúli oltóanyagokat. Méghozzá minél többet, mert bizonyos brüsszeli sms-esek biztos és jelentős profitot ígértek a haveri cégeknek” - hangsúlyozta Pászkánt Zsolt. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?