Felavatták Csíkmenaságon a teljesen felújított Adorján-kúriát

Ünnepélyes keretek között adták át vasárnap délután Csíkmenaságon a magyar kormány által létrehozott Rómer Flóris Terv támogatásával teljes körűen megújult Adorján kúriát. Az ünnepségen Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviseletében dr. Lukács Bence Ákos vezető konzul mondott köszöntő beszédet – számolt be róla hivatalos közösségimédia-oldalán a külképviselet.

A XVIII. századvégi épület a lófőszékelyi státus szimbóluma, a híres Fiság-menti népi építészet háromosztatú műremeke. Kőpince fölé, kőalapozásra épített boronaépület, amely a székelyföldi ereszes házak alaprajzilag legfejlettebb típusához tartozik.

A magyar kormány által létrehozott Rómer Flóris Terv támogatásával, a Teleki László Alapítvány lebonyolításában 2017–2020 között végezték el a kúria teljes körű helyreállítását, Hargita Megye Tanácsának támogatásával a tetőszerkezet zsindelyfedése készült el, valamint helyreállították az eredeti cserepes kandallót is.

Az MTI beszámolójából kiderült, az impozáns kúria 1797-ben épült, majd az 1839-ben kibővítették, így a csíki székely népi építészet egyik legszebb emlékeként tartják számon. Az épületet a 80-as évek óta nem lakták. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?