Érvényes a népszavazás: Vedresábrány helyett Monospetri lesz a községközpont

Közel 40 százalékos volt a részvételi arány vasárnap azon a népszavazáson, amelyen a Bihar megyei Vedresábrány község lakóinak kellett eldönteniük, hogy áthelyezik-e a községközpontot a jóval nagyobb és magyar többségű Monospetribe.

Barcui Barna, a község polgármestere elmondta, a népszavazáson való részvétel felmúlta várakozásait, egyúttal köszöni is mindazoknak, akik szívükön viselték a község sorság és elmentek szavazni vasárnap. Ő azzal számolt, hogy körülbelül 850 szavazatra lesz szükség a referendum érvényességi küszöbének eléréséhez, ám végül 963-an mentek el voksolni vasárnap, ami a választási listákon szereplő 2421 polgár 39,77 százaléka.

Barcui Barna polgármester | Fotó: Bihar megyei RMDSZ

A választók elsöprő többsége, 868 ember arra szavazott, hogy a községközpont Monospetribe költözzön Vedresábrányból, illetve Monospetri legyen a négy településből álló község neve. Ez ellen 34-en szavaztak, és további 61 szavazat volt érvénytelen.

Az elöljáró a Maszol kérdésére azt is elmondta: különösebb problémák nélkül zajlott le a szavazás, attól eltekintve, hogy a vedresábrányiak és az érfancsikaiak valóban bojkottálták a referendumot, testületileg távolmaradtak az urnáktól, erre azonban számítani lehetett.

Barcui Barna hozzátette, miután érvényes eredmény született, immár az RMDSZ bukaresti képviselőire hárul a feladat, hogy megszülessen az a határozat, amely szentesíti a népszavazás eredményét. A polgármester reméli, hogy két éven belül meg tudják oldani a polgármesteri hivatal átköltöztetését is, az intézménynek új épületet emelnének Monospetriben.

Kapcsolódók

Kimaradt?