Vasárnap eldől, Monospetri község lesz-e Vedresábrányból

Szeptember 12-én, vasárnap népszavazást tartanak arról, hogy Vedresábrány helyett Monospetri legyen a Bihar megyei község központja. A helyi vezetőség szerint történelmi pillanat előtt áll a közösség.

„Kedves Monospetriek! Egy történelmi pillanat áll előttünk, most vissza tudjuk hozni a polgármesteri hivatalt a településünkre” – áll abban a levélben, amelyet a vasárnapi referendum előtt a helybéli fiatalok még eljuttatnak a reménybeli új községközpont lakóihoz. Mint arról már beszámoltunk, ez már a második próbálkozás azért, hogy megváltoztassák a községközpontot és a kisebb Vedresábrányból a jóval nagyobb és magyar többségű Monospetribe költöztessék a községházát.

Választási hangulat van a községben, hétfőn Apátkeresztúron, kedden Monospetriben, szerdán Vedresábrányban, csütörtökön pedig Érfancsikán tartottak falugyűlést a népszavazásról, tudtuk meg Kozák Róberttől, a község RMDSZ-es alpolgármesterétől. A hangulat vegyes, az alpolgármester elmondta, hogy a vedresábrányiak és az érfancsikaiak bojkottálni akarják a referendumot, míg a monospetriek és az apátkeresztúriak támogatják a községközpont megváltoztatását.

Kozák Róbert, Vedresábrány község alpolgármestere | Fotó: Kozák Róbert személyes archívuma

Az apátkeresztúriaknak például azért egyszerűsödne az életük, mondta az alpolgármester, hiszen a Székelyhíd és Margitta közötti buszjárattal könnyebben elérhetik Monospetrit, mint a jelenlegi községközpontot. A változtatás indokolt, hiszen Monospetri négyszer nagyobb és gazdaságilag fejlettebb, több a gyermek él ott, mint Vedresábrányban, sorolta az okokat Kozák Róbert.

„Monospetriért, a közösségért tegyünk meg annyit, hogy igennel voksolunk a népszavazáson” – mondta Kozák Róbert. Vasárnapra hazavárják azokat is, akik munka vagy egyéb ok miatt több időt töltenek másutt, de a községben van lakcímük, és a fiatalok részvételére is számítanak, hiszen a referendum eredménye mind az ő, mind a gyermekeik életére kihat majd. „Igen vagy nem, most vagy soha” – összegezte a fiatal alpolgármester vasárnapi népszavazás tétjét.

Az alpolgármester egyébként lát esélyt arra, hogy a közakarat a községközpont megváltoztatása mellett döntsön. A referendum érvényességéhez a 30 százalékos részvételi arányt kell elérniük, és értelemszerűen az igen szavazatoknak kell többségben lenniük. E szerint legalább 750 embernek el kell mennie voksolni az érvényességi küszöb eléréséhez. Kozák Róbert hozzátette, ha a két támogató településen, Monospetriben és Apátkeresztúron elegen lesznek a szavazók, a bojkottálók ellenére is átlépik az érvényességi küszöböt.

Kapcsolódók

Kimaradt?