Erdélyi Online Iskola: animációs oktatóvideók segítik a kisiskolásokat a tanulásban

Az Erdélyi Online Iskola egy oktatóvideókat tartalmazó YouTube-csatorna, amely a kisiskolásokat segíti a tanulásban. Magyar, román és matematika leckék animációs videók formájában találhatók meg a csatornán, emellett ünnepi szokások és jeles napok bemutatása, dalok és mesék is helyet kapnak a tartalmak között. A mindenki számára elérhető YouTube-csatornára gyakori rendszerességgel kerülnek fel új, a gyerekek fejlődését segítő tartalmak. Az Erdélyi Online Iskola létrehozójával, Nagy Enikővel, az Erdélyi Magyar Televízió munkatársával beszélgettünk.

Az Erdélyi Online Iskola  létrehozásának ötlete még 2020 októberében, a koronavírus-járvány idején született meg. Nagy Enikő, a csatorna megálmodója abban az évben végezte a mesteri képzést a médiatudományi szakon. Elmondása szerint egy egyetemi feladathoz kapcsolódva jött az ötlet, hogy létrehozza az oktatóvideókat. „Akkoriban nem mehettünk forgatni és filmezni, ezért egy olyan animációs videót kellett létrehoznunk, ami a négy fal között is elkészíthető. Úgy döntöttem, hogy mesékből készítek animációs videókat, majd ezt az ötletet tovább fejlesztve arra gondoltam, hogy kisgyerekeknek szóló tananyagokat is feldolgozhatnék. A videókban tehát animáció és hang segítségével magyarázunk el és mutatunk be román, magyar és matematika leckéket” – mondta Nagy Enikő.

A kép illusztráció | Fotó: Adobe Stock

A csatornán jelenleg első osztályos gyerekeknek szóló tananyagok találhatók meg a három fő tantárgyból. Ennek ellenére kisebb és nagyobb gyerekek számára is hasznosak lehetnek a tartalmak, hiszen a leckék mellett helyet kaptak a jeles napokról, ünnepi szokásokról, nemzeti ünnepekről szóló videók is. Tehát főleg az elemi iskolásokat célozza meg a projekt – magyarázta Nagy Enikő.

Az Erdélyi Online Iskola a román nyelv elsajátításában is segítséget nyújt a kicsiknek. Nagy Enikő fontosnak tartja, hogy a gyerekek ne csak olvassák a román szavakat, hanem hallják is, hogyan kell kiejteni azokat. Tehát a videókban megjelenő szavakat és mondatokat illusztrálja, emellett megjelenik a román nyelvű felirata, majd magyarul és románul is elhangzik a szavak kiejtése. „Ehhez román anyanyelvű barátok segítségét kértem, így a gyerekek hallhatják, hogyan kell helyesen kiejteni a szavakat vagy a mondatokat” – mesélte.

Tankönyv alapján készülnek a tartalmak

„Nemrég kezdtem el a második osztályosoknak szóló tartalmak készítését. Átnézem a tankönyveket, majd összeírom, hogy milyen tartalmakra lenne szükség. Ebben a fázisban egy tanítónő segítségét is kérem, tehát nem csak az alapján készítem a videókat, amit én látok jónak. Bár van pedagógus végzettségem, nem vagyok gyakorló pedagógus. Szükség van arra, hogy olyan szakembertől kérjek segítséget, aki aktívan foglalkozik ezzel, és gyerekeket oktat. A tanácsai alapján elkészítem a szövegkönyvet, ő átnézi, majd elkészülnek el az oktatóvideók” – tette hozzá az ötletgazda.

A csatorna elindulása utáni első évben megugrott a videók nézettsége. A YouTube-csatorna statisztikái alapján Nagy Enikő elmondta: sokan különböző online felületekről, Facebook-csoportokból és Messenger-csoportokból kattintanak a videókra. Elképzelhető tehát, hogy az osztályközösségek online csoportjaiban a tanítók elküldik a videók linkjét a gyerekeknek. „Emellett a szülőknek is nagy szerepük lehet abban, hogy megmutatják a kicsiknek a videókat, valószínűleg egy elemi iskolás gyerek nem keres rá például a matematika leckékre” – vélte Nagy Enikő. Hozzátette, bár legtöbben Romániában nézik a tartalmakat, meglepőnek bizonyult, hogy a matematika leckéket vagy a meséket Magyarországon, Szerbiában, Ukrajnában is sokan megtekintik.

Bár a koronavírus-járvány idején született az oktatóvideók létrehozásának ötlete, Nagy Enikő szerint a hagyományos oktatási formára való visszatérés után is sokan kíváncsiak a tartalmakra. „Főleg a jeles napokról, ünnepekről szóló videókra kattintanak az érdeklődők”.

Az Erdélyi Online Iskola segítséget nyújt a tanuláshoz

A csatorna célja, hogy az iskolai oktatás mellett segítséget nyújtson a tanuláshoz, tehát nem helyettesíti az oktatási intézmények tevékenységét. A lényeg, hogy a gyerek szabadidejében plusz információkkal gazdagodjon, gyakoroljon.

„Ez a projekt azért jött létre, hogy segítsen azoknak, akik az iskolai oktatás mellett szükségét érzik a leckék mélyebb elsajátításának. A videókhoz bárki ingyenesen hozzáférhet a YouTube-on, lehetőség van a tartalmak visszanézésére is” – hangsúlyozta Nagy Enikő.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?