Épül a sűrített gázzal működő autóbuszok telephelye Csíkszeredában

Látványosan épül a sűrített gázzal működő autóbuszok csíkszeredai telephelye, ami a város szempontjából stratégiainak számító beruházás. Az Akác utcában található, a korábban az Eco-Csík hátsó udvaraként használt telepen, már kör­vonalazódik, hogy hol állnak majd a garázsok, a töltőállomás, a mosó.

Közel fél esztendeje írta alá a beruházás kivitelezési szerződését a megyeszékhely önkormányzata és a Tectum Company Rt., amely vállalat helyi érdekeltségű vállalkozásként kiemelten kezeli az építkezést. Az elmúlt időszakban több ponton is látható haladás történt. Az udvaron lévő felületet feltörték, a szükséges töltéseket elvégezték, előkészítve az alapokat a további létesítményeknek. Kerítést alakítottak ki a leendő garázsok mögötti részen, ugyanakkor a kocsiszín alapjait kiöntötték és a 24 férőhely kialakítását szolgáló fémszerkezetet felállították, a gerendák vasazása, beöntése megtörtént.

A szerző felvételei

Bors Béla alpolgármester érdeklődésünkre közölte: a depó épületének meglévő padozatát feltörték, a tervek szerinti falbontások is megtörténtek, melyeket meghagynak azokat lepucolták. A gáztöltő állomás leendő helyén a terepet elegyengették. Ezzel kapcsolatban megtudtuk, hogy a töltőállomás építési engedélyének beszerzése a kivitelezési szerződés része volt, amelyet december 18-án meg is kapott az építő cég. A gáztöltőállomás teljes értéke 2,4 millió lej áfa nélkül. A kivitelezési szerződés tavaly júniusban megtörtént aláírásakor, az elöljárók hangot adtak abbéli reményüknek, hogy az autóbuszok körülbelül az idén nyáron már forgalomba állíthatók. Egyelőre nem tudni, hogy a munkálatok pontosan mikor érhetnek véget. Az építőtelep vezetője szerint a kivitelezés jól halad, de jóslatokba nem bocsátkozott.

Demény Attila, a Csíki Trans Kft. igazgatója mutatta be kérésünkre az építőtelepet, ahol már körvonalazódik az egykori udvar új arculata, a garázsok vasszerkezete, a töltőállomás és az autómosó épületei. A terület fele részben aszfaltozva lesz, 31 százalékán épületek állnak majd, de ügyeltek arra is, hogy a felület 17 százaléka zöld maradjon.

Mint megtudtuk, hátra van még: a garázsok szerkezetének burkolása, a fűtés, a villanyhálózat kialakítása, a depó épületének átalakítása – a szerkezet megerősítése, új padló kialakítása, ajtók-ablakok cseréje, tető szigetelése, új falak építése, szaniter helyiség, fűtés, villany és kogenerációs rendszer kialakítása, fotovoltaikus elemek szerelése –, az udvaron belül kialakításra vár még az autóbuszmosó, a gáztöltő állomás, valamint a terület rendezése: térkő elhelyezése a járófelületeken, a szegélykövek lerakása, beton felületű úttest létrehozása, növényzet ültetése, padok elhelyezése, valamint kerítés, kapuk szerelése.

A városi tömegközlekedést is irányító vállalat vezetője felvázolta: maga a létesítmény négy egységből fog állni. Az egyik a már említett, úgynevezett kogenerációs központ, amely gázból állít majd elő villamos- és hőenergiát, amit az intézmény épületeinek energiaszükségletére fordítanak majd. A másik blokk lesz a 24 beállós garázs, amely a 23 megvásárolt gázüzemű autóbusz éjjeli parkolására nyújt biztonságos helyet. Az elképzelések szerint a 24-ik box a buszpályaudvar bérelhető kerékpárjainak fog téli „menedékül” szolgálni. A harmadik egység maga a gáztöltőállomás és a negyedik egy 9 férőhelyes modern eszközökkel – féktesztpad, rázópad, futószögállító, gumizó, hidraulikus emelő – ellátott szerelőbázis. Ezek mellé lesz még kialakítva mosóépület a járművek tisztítására, takarítására, valamint irodák öltözők, szaniterek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?