Csíkszereda: kivágják a Nárcisz sétány elöregedett akácfáit

A csíkszeredai Nárcisz sétányon kedden kezdődött az elöregedett, korhadt akácfák kivágása, a faanyagot újrahasznosítják, köztéri bútorelemek lehetnek belőlük, de a városi kertészet melegházának fűtésére is felhasználják. Összesen 24 darab veszélyessé vált fát távolítanak el a kertészet munkásai.

A kijelölt fák eltávolítását szakember javasolta. A növények a szakszerűtlen metszés következtében elgyengültek, törzsük elrohadt, viszont helyükre gömbakácot fognak ültetni, hogy egységes fasor jöhessen létre.

Fotók: László F. Csaba

A beavatkozás nem a fák ellen irányul, hanem a járókelők, autósok biztonsága érdekében történik – közölte érdeklődésünkre Bors Béla alpolgármester. „A fák kivágása február 13-án kezdődött el, és amennyiben az időjárás engedi, ezen a héten be is fejeződik. A kivágott fák helyére gömbakácokat ültetünk. 2022-ben 52 fát kellett kivágnunk 210-et ültettünk el, a 2023-as adatok is hasonlóak, 55 fát vágtunk ki és 230-at ültettünk. Egy virágosabb, zöldebb, környezetbarát Csíkszeredáért dolgozunk” – hangoztatta az elöljáró, aki újból felhívja az ott lakók figyelmét, hogy a fakivágások idejére reggel 9 és délután 2 óra között ne használják az érintett parkolókat az említett szakaszon.

Megtudtuk, hogy a hargitai megyeszékhelyen fák kivágását csak abban az esetben rendeli el a hivatal, amennyiben azok emberekre, vagy a közbiztonságra veszélyt jelentenek. Kivágás előtt a fák állapotát szakemberek végzik el, majd megtörténik a környezetvédelmi felülvizsgálat, amely alapján kiállítják a vágási engedélyt, majd az erdészeti hivatal szakembere lebélyegzi a fákat. Amennyiben esély mutatkozik egy fa regenerálódására, megteszik a szükséges lépéseket annak megóvására. Bors Béla felidézte, hogy a városháza 2022-ben a Norvég Alapból finanszírozott pályázatból részletes, a település fáira kiterjedő felmérést rendelt meg, melynek keretében 500 különleges fát tüzetesebben is felmértek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?