Ennyit ér a létszámstop a közszférában: 4200 hivatásos katonát szerződtetne a hadsereg

Egy közkatona minimális zsoldja a havi nettó 2200 lejt sem éri él, de felmehet közel 4600 lejre.

Létszámstopot vezetett be a kormány a közszférában annak az intézkedéscsomagnak a részeként, melynek célja az állami kiadások csökkentése. Ez azt követően vált szükségessé, hogy az első negyedévben adók formájában az előzetesen tervezettnél 4,5 milliárd lejjel kevesebb folyt be az államkasszába.

Létszámstop volt már a korábbi években is, s minden alkalommal bebizonyosodott, hogy nem több mint látszatintézkedés, porhintés a közvélemény szemébe. Ez alkalommal sem lesz másként, a Védelmi Minisztérium ugyanis jelentős állománykiegészítésre készül a hadseregnél.Fotó: Facebook/MApN

A tárca 4159 fővel növelné az állományt, közkatonákkal és tisztesekkel egyaránt. A toborzási kampány folyamatban van, a tervek szerint június 16-án zárul majd. Azóta, hogy megszüntették a kötelező sorkatonai szolgálatot, a hadseregnek ez az egyik legnagyobb toborzási akciója. Egyértelmű, hogy ez kapcsolatban áll a szomszédban folyó háborúval, ugyanakkor visszás, hogy épp az állami szektorra meghirdetett állítólagos létszámstop idején történik. A katonák, rangjuktól függetlenül, speciális besorolású közalkalmazottaknak számítanak.

A közkatonák és tisztesek zsoldja tavaly nettó 1848 lejnél kezdődött, míg a maximumot 4085 lej jelentette. Januárban a kormány megemelte a zsoldot, arra hivatkozva, hogy annak az összege 2018 óta nem változott. Ennek értelmében a közkatonáknak 273-500 lejjel fizethetnek többet idén. Ez azt jelenti, hogy az ellátmányuk 2121 lejnél kezdődik, s felmehet 4585 lejig. A tisztesek esetében az emelés 286-525 lejt jelent. Azok, akik külföldi műveletekben vesznek részt, ennél lényegesebben több pénzt kapnak.

Megijedtek a háborútól

A Védelmi Minisztérium adataira hivatkozva az observatornews.ro azt írja, hogy az ukrajnai háború kitörését követően megugrott a nyugdíjba vonuló és a szerződését felmondó egyenruhások száma. A korábbi években átlagban 500 szerződéses katona hagyta el a hadsereget, míg tavaly 2200 fővel csökkent az állomány. Nagyon valószínű, sokan amiatt hagyták ott a hadsereget, mivel nem akarták kockáztatni, hogy a konfliktus fokozódása esetén a fronton találják magukat.

Nem lehet tudni, hogy a most felvételre kerülő katonák alapfizetése mennyi lesz. Ha a toborzás sikeresnek bizonyul, s közel 4200 fővel bővül az állomány, akkor ez, bruttó 5000 lejes zsolddal számolva, havi 21 millió lejes pluszkiadást jelent a költségvetés számára. Ez a bruttó kiadás, a nettó azonban kevesebb, mivel a pénz egy része visszakerül a költségvetésbe személyi jövedelemadó, egészségbiztosítási és nyugdíjbiztosítási hozzájárulás formájában. Ha augusztustól alkalmaznák a katonákat, akkor ez az idei évre 100 millió lejt kevéssel meghaladó kiadást jelentene.

Független pénzügyi elemzők szerint a túlértékelt bevételek és az alulértékelt kiadások miatt az idei költségvetésből kb. 20 milliárd lej hiányzik. Amikor az első negyedév adóbevételi adatai nyilvánosságra kerültek, ezt Adrian Câciu pénzügyminiszter is elismerte, bár utóbb letagadta. Ehhez képest a hadsereg létszámnövelésének költségei nem tűnnek jelentős tételnek.

Másrészt 100 millió lej nem elhanyagolható összeg a költségvetés jelenlegi állapotában, főleg annak fényében, hogy pénzügyi szakértők szerint a kormány által bejelentett takarékossági intézkedések, beleértve a létszámstopot, nem tudják kompenzálni majd a 20 milliárd lejes hiányt. Arról nem is beszélve, hogy az állami alkalmazottak számának 4200 fővel történő növelése teljesen hiteltelenné teszi a kormánynak az állami költekezés visszafogására vonatkozó fogadkozását.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A román hadsereg személyi állománya 70 ezer fő körül van. Közel 36 ezren a szárazföldi erőknél teljesítenek szolgálatot, a tengerészetnél 5500-an, a légierőnél pedig 10 700-an szolgálnak. A fennmaradó létszám nem tartozik a egyik fegyvernem alá sem.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?