Elutasították Buzatu fellebbezését, előzetesben marad

A iași-i táblabíróság elutasította pénteken Dumitru Buzatu fellebbezését, ezért a 1,25 millió lej kenőpénz elfogadásán tetten ért poltikus vizsgálati fogságban marad.

Az ítélőtábla kétszeri halasztás után hozta meg a jogerős döntést, és döntött ugyanakkor Radu Judele letartóztatása ügyében is. A szakértő ellen, mint ismeretes, kenőpénz elfogadása és befolyással való üzérkedés a vád, de a táblabíróság ez utóbbi kapcsán hagyta helyben a harminc napra szóló előzetes letartóztatást.

Illusztráció | Fotó: Borsi Balázs

Mint beszámoltunk róla: Dumitru Buzatu, Vaslui megye tanácselnökeként épp egy héttel ezelőtt bukott le, amint 250 ezer eurónap megfelelő kenőpénzt fogadott el Emil Savin üzletemertől egy útfelújítási munkálatokra vonatkozó szerződés megítéléséért. Csakhogy a vállalkozó még az év elején feljelentést tett az Országos Korrupcióellenes Igazgatóságon (DNA) egy másik szerződés kapcsán, amely során a már említett szakértő is érintett volt.

A korrupciós botrány főszereplőit másnap vették őrizetbe. Buzatut azóta már kizárták a Szociáldemokrata Pártból (PSD) és tanácselnöki tisztségéből is felfüggesztették. Tettenéreésekor azt mondta a hatóságoktól, hogy az autója csomagtartójában lévő pénz saját vagyona, később viszont azt mondta, hogy Savintól kérte kölcsön, de ő mindössze az ott talált összeg egy csekély részét kért. Az üzletember – aki az ügy tanúja – viszont leszögezte: nem kölcsönről volt szó. A bankjegyet amúgy meg voltak jelölve a hatóságok által. A DNA jelenleg Buzatu vagyonát vizsgálja és amennyiben jogtalanul szerzett javakat találnak, azt elkobozzák.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?