banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Elmúlt a vihar Kolozsváron, de ki téríti meg a károkat?

Vasárnap este 10 óra után elemi erejű vihar csapott le Kolozsvárra, az óriási széllökéseknek köszönhetően több tucat fa terült el az utakon, a folyamatos eső és jégeső pedig elárasztotta az utcákat. Az éjszaka folyamán több mint 150 vészhelyzeti hívás érkezett, a katasztrófavédelem pedig tizenegy csapattal vonult ki a különböző helyszínekre. Irina Munteanu Kolozs megyei alprefektust és Oláh Emese alpolgármestert kérdeztük az intézkedésekről.

Irina Munteanu megkeresésünkre elmondta: sokak számára furcsa volt, hogy nem kaptak Ro-Alert riasztást a vihar miatt, ám ennek oka az volt, hogy a tegnap esti vihart narancssárga kódba sorolták be, riasztás pedig csak vörös kód esetén érkezik. Az alperefektus szerint az éjszaka folyamán körülbelül 150 hívás érkezett be, amelyek közül 80-hoz kellett a mentőcsapatoknak kivonulniuk, pontosan tizenegy csapattal, tűzoltókkal és a város zöldövezeteiért felelős szolgálat munkatársaival dolgoztak együtt. „Reggel még húsz hívás érkezett be, amelyekben a lakosok lezuhant faágakra és építkezési elemekre panaszkodtak, ám várhatóan a ma még érkeznek be hívások, ezekre fel vagyunk készülve” – nyilatkozta.

Irina Munteanut arról is megkérdeztük, mit tud a két agyrázkódással kórházba szállított sérültről. Mint fogalmazott, könnyebb sérüléseket szenvedtek, így nincsenek veszélyben, állapotukról egyelőre ennyit lehet tudni.

Arra a kérdésre, hogy mi történik az okozott károkkal, ki téríti meg azokat, az alprefektus úgy válaszolt, hogy a bejelentések alapján a károsultak a biztosítótársaságokhoz, valamint a helyi és megyei hatóságokhoz fordulhatnak kártérítésért az érvényben lévő jogszabályok értelmében.

Oláh Emese: „a nagyobb ütőereket már felszabadítottuk”

Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere megkeresésünkre elmondta: vasárnap este 10 óra 20 perc után tört ki a hatalmas vihar, jégeső, és főleg a belvárost, a Monostor negyedet, a Györgyfalvi negyedet, a Hajnal negyedet, részben a pedig a Donát negyedet, illetve a Nyárfasort érintette. Mint fogalmazott, rengetegen kérték a tűzoltók segítségét, illetve az önkormányzatét is, így több mint 70 esetben lépett közbe az önkormányzat keretében működő katasztrófavédelem.

„Legtöbb esetben a kicsavart fák által okozott károkat próbálták helyrehozni. Ez azt jelenti, hogy vagy autókról, vagy pedig a házakról, tömbházakról próbálták leemelni ezeket a kicsavart fákat, illetve több esetben, például a Lucian Blaga Elméleti Líceumnál és a reptér mellett működő rendőrségnél a tetőt vitte el a szél” – fogalmazott.

A munkálatok egyes helyeken, Kolozsváron még mindig zajlanak, a helyreállítás jelenleg is tart. Oláh Emese szerint ebben az órában már a „nagyobb ütőereket” felszabadították, a járdák és az úttestek szabadok, de természetesen vannak olyan helyek, főleg magántulajdonok, ahol még munkálkodnak, hiszen fel kell vágni és el kell szállítani a fákat.

A viharok nem érnek véget, fontos az elővigyázatosság

A lakosokkal a Kolozs megyei Vészhelyzeti Felügyelőség és a meteorológiai szolgálat sem közölte, hogy viharra lehetne számítani, erről az alpolgármester úgy nyilatkozott: az ő szemszögükből egyértelműen mulasztásról van szó, hiszen nagyon későn tudták meg, hogy vihar érkezik, Erdély-szinten zöld kód volt érvényben egészen 10 óra 20 percig, és csak a vihar kezdete után kaptak narancssárga jelzést. „Természetesen ezt a jövőre nézve korrigálni kell. Mi ettől függetlenül próbáltunk felkészülni, hiszen tudtuk, viharosabb, esősebb időszak következik, ettől függetlenül nagyon sok kár keletkezett Kolozsváron, nemcsak közterületen, de magánterületen is” – mondta.

Erre az autóra az önkormányzattól bérelt parkolóban zuhant a fa | Olvasói fotó

Mivel a meteorológiai szolgálat jelentése szerint Kolozsváron és környékén a továbbiakban még várhatóak heves esőzések, viharok, Oláh Emesét arról is megkérdeztük, milyen elővigyázatossági lépéseket javasol a lakosoknak. Úgy vélte, egyértelműen figyeljenek egyrészt a kódjelzésre, heves esőzés esetén ne hagyják el otthonaikat, ugyanakkor zárják be az ablakokat, és mindent, amit elvihet a szél, próbálják jól elraktározni.

„A tegnap esti vihar bebizonyította azt is, hogy nem mindegy, milyen fákat ültetünk a kertbe, illetve felhívnám a figyelmet arra is, hogy az esetek túlnyomó többségében a fenyőfákat csavart ki gyökerestől a szél, tehát egyértelműen ez nem biztonságos lakott területen” – szögezte le az alpolgármester.

Kapcsolódók

Kimaradt?