banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Elkerülhető lett volna a Csíksomlyón bóklászó három medve kilövése?

Keddről szerdára virradóan kilőtték a már jóideje Csíksomlyón bóklászó három medvét. Az állatokat próbálták elkergetni, ám mikor sokadik alkalommal is visszatértek, végül pedig már semmilyen riasztásra nem reagáltak, a szakértők úgy döntöttek, a legbiztonságosabb az lesz, ha kilövik a vadakat. Az akcióról, valamint arról, hogy elkerülhető lett volna-e a végső megoldás, Hadnagy Lehelt, a Szilos Vadászegyesület igazgatóját, valamint Bors Bélát, Csíkszereda alpolgármesterét kérdeztük.

Hetek óta szinte minden nap riasztják a Csíksomlyó környékén élőket, figyelmeztetve őket három medve jelenlétére. A csendőrség már többször megpróbálta elűzni a vadakat, ám azok minden alkalommal visszatértek, így keddről szerdára virradóan a kirendelt szakértőkből – a csendőrségből, az alpolgármesterből, az állatorvosból és a vadászokból – álló csapat úgy döntött, az lesz a legbiztonságosabb, ha kilövik az állatokat.

Fotó forrása: Barabás Barni/ Civil Csíkszereda Facebook-csoport

„Ezek a medvék már régóta bejárnak Somlyó környékére. Már tegnapelőtt (május 20., hétfő– szerk.) is volt egy akció, amely nagyjából ugyanígy zajlott le, ám végül nem volt sikeres” – mondta Hadnagy Lehel, a Szilos Vadászegyesület igazgatója. Elmondása szerint őket vagy a polgármesteri hivatal vagy a csendőrség értesíti, kiszállnak és összeáll a bizottság, azaz a csendőrség tagjai, a polgármester vagy az alplgármester, egy állatorvos altatólövedékes fegyverrel, valamint a vadászok. Ugyanezzel a felállással érkeztek ki már hétfőn éjszaka is Somlyóra, hiszen a három medve bemerészkedett a Fodor Ház és a Jakab Antal Tanulmányi Ház udvarára, ahol több kukát is felborítottak. Hadnagy Leheltől megtudtuk, hogy már ekkor is történt egy kísérlet az elaltatásukra, az egyik állatra rá is lőttek, ám a lövedék lepattant róla, ezután pedig mindhárom nagyvad elmenekült. Sokáig hajkurászták a medvéket Somlyó utcáin, ám nem találták meg, tegnap este végül újra visszatértek.

„Bejöttek a Fodor Házhoz, fölborogatták a kukákat, és be akartak menni az épületbe is, látszott, hogy összekarmolászták a bejárat környékét. A csendőrség segítségével próbálkoztunk, ám nem sikerült eléggé megközelítenünk az állatokat az elaltatáshoz, ami három medve esetben amúgy is egy nagyon komplikált és veszélyes folyamat” – fogalmazott a vadásztársaság igazgatója.

A Fodor Ház udvaráról végül az erdőbe űzték az állatokat, ám hamarosan ismét egészen a borvízforrásig merészkedtek le. Ekkor már semmiféle riasztó technikára nem reagáltak, sem fénnyel, sem zajjal nem sikerült elűzni őket. Megközelíthetők voltak, és bár kezdetben az altatás volt a terv, végül egyöntetűen úgy döntöttek, hogy három medve esetében ezt túl veszélyes lenne megpróbálni, hiszen sötétben nem is látszik biztosan, hogy sikerült-e eltalálni, illetve ha igen, akár tíz perc is eltelhet, amíg hat a szer. Ezidő alatt az állat jó pár száz méter megtételére is képes, így utána keresni kell, ami nem biztonságos a sötétben, főleg ha két társa is a közelben van. Hadnagy Lehel elmondta: heteken át próbálták befogni az állatokat, minden lehetőséget számba vettek, hogy miként szállíthatnák el onnan, de már nem volt más megoldás, így az egyik példányra megadták a kilövési engedélyt.

Fotó forrása: Barabás Barni/ Civil Csíkszereda Facebook-csoport

A történet ott kezdett bonyolodni, hogy az agresszív viselkedést mutató medve kilövése után két testvére egyáltalán nem ijedt meg, és nem hagyta el a helyszínt, sőt kezdtek agresszívvá válni. „Közel sem lehetett menni a lelőtt állathoz, mert a többiek nem tágítottak mellőle. Akkor hoztuk meg az újabb nehéz döntést: ki kell lőni a másik két egyedet is, ez a legbiztonságosabb megoldás” – fogalmazott Hadnagy Lehel.

Az állatokról tudni lehet, hogy testvérek, körülbelül két évesek, akiket a párzási időszak beköszöntével, pár héttel ezelőtt hajtott el az anyjuk. Mint a vadásztársaság igazgatója elmondta, már tavaly is volt tudomásuk egy hárombocsos anyamedvéről, és feltételezik, hogy ezek az egyedek ugyanazok, csupán most nőttek akkorára, hogy leváljanak. Megszokták ezt az életformát, eltanulták, hogy a kukákból szerezzenek táplálékot, és most, a búcsú lejártával akadt is bőven. Szintén a megszokás az oka annak is, hogy nem ijednek meg az emberektől, a szirénáktól és a fényjelzésektől sem.

Illusztráció: Pixabay

„Nem normális, hogy az emberek élethelyét a vadállat próbálja átvenni. Szükség lenne törvénymódosításra ilyen téren, hogy a vadásztársulatok tudják szabályozni a medvepopulációt. Egy vadállatnak nincs mit keresnie lakott területen” – fogalmazott Bors Béla, Csíkszereda alpolgármestere. Mint elmondta, február óta küszködnek napi szinten a medvék jelenlétével a város különböző pontjain. Idén már körülbelül 120 bejelentés érkezett, de ennél jóval több esetről van szó. Pünkösd környékére tetőzött jobban a történet, már április végén kihelyeztek egy csapdát annak érdekében, hogy befogják a medvéket, hiszen a somlyói övezetben 7-8 nagyvadat tart nyilván a vadásztársaság. A csapdázás sikertelen volt, egy példány sem sétált bele. A búcsút megelőző napokban több akció is volt, végigfésülték az egész hegyet a zarándokok biztonsága érdekében. Az utolsó épp a búcsú reggelén volt, s bár az esemény szerencsére minden probléma nélkül lezajlott, aznap este már újra riasztották őket. Bors Béla elmondta, hogy amíg a fiatal példányok az anyjukkal mozogtak, jóval elővigyázatosabbak voltak, ám mióta leváltak, semmilyen eszközzel nem lehet őket elriasztani a lakott terület közeléből. Nem volt más megoldás, mint kilőni az állatokat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?