Elfogadta a kormány: 300 millió eurós keretösszegre pályázhatnak az agrárvállalkozások

A kormány pénteki ülésén elfogadta azt a sürgősségi kormányrendeletet, amelynek keretében 300 millió eurós támogatást kapnak a mezőgazdaságban dolgozó cégek. A pályázatot május 26-án nyitják meg. Az összeget az Európai Projektek és Beruházások Minisztériuma a Versenyképességi Operatív Programon keresztül biztosítja a Támogatás Romániának elnevezésű gazdasági mentőcsomag keretében – olvasható az RMDSZ szerkesztőségünknek eljuttatott közleményében.

„5000-120 000 euróval támogatjuk a mezőgazdaságban dolgozó cégeket. A pályázatot május 26-án nyitjuk meg, és június végéig kötjük meg a szerződéseket. Célunk ezzel a támogatással többek között az is, hogy garantáljuk a lakosság élelmiszerbiztonságát” – mondta Hegedüs Csilla, az Európai Projektek és Beruházások Minisztériumának államtitkára.

A közleményben tájékoztatnak, hogy az összeg jelentős része uniós forrásból, másik része pedig az állami költségvetésből származik. A támogatásról szóló sürgősségi kormányhatározat-tervezetet az Európai Projektek és Beruházások Minisztériuma, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériummal, valamint a Vállalkozásügyi és Turisztikai Minisztériummal közösen kezdeményezte.Fotó: Arad Megyei Tanács

A finanszírozást az agrár-élelmiszeripari ágazatnak nyújtják, a COVID-19 világjárvány okozta gazdasági válság leküzdésére. A mezőgazdaságban tevékenykedő kis- és középvállalkozásoknak szánt mikrotámogatások összértéke 50 millió euró, míg a forgótőkére szánt támogatás összértéke 250 millió euró – teszik hozzá a közleményben.

Mint megjegyzik, a rendelettervezet szerint ezekből az állami támogatásokból a KKV-k, mikrovállalkozások, engedélyezett természetes személyek, egyéni vállalkozások, társult mezőgazdasági szövetkezetek, mezőgazdasági szövetkezetek, termelői csoportok és szervezetek, illetve családi vállalkozások részesülhetnek.

5000 eurós mikrotámogatásban részesülhetnek: KKV-k, mikrovállalkozások, engedélyezett természetes személyek (PFA), egyéni vállalkozások (ÎI) és családi vállalkozások. A forgótőke-támogatásokat a 2019-ben nyilvántartott forgalom alapján bírálják el, minimum 5000, maximum 120 000 euró értékben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁTmez

Kapcsolódók

Kimaradt?