banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Önrész nélkül, vissza nem térítendő támogatásból tesznek földrengésbiztossá 350 épületet

Az RMDSZ javaslatára fogadta el szerdai ülésén a kormány azt a jogszabályt, amely alapján a fejlesztési minisztérium földrengésbiztossá teszi az épületeket – jelentette be Cseke Attila fejlesztési miniszter. A tömbházak mellett a kórházak, iskolák és műemléképületek, a középületek földrengésbiztossá tételét is megengedi az új jogszabály, a teljes összegű finanszírozás nem visszatérítendő – írta közleményében az RMDSZ.

A kép illusztráció | Fotó: rmdsz.roAz elmúlt évtizedekben alig néhány tíz épületet tettek földrengésbiztossá minisztériumi támogatásból, a fővárosban több mint kétezer, az ország többi részében több mint négyszáz veszélynek kitett épület található, ezért a fejlesztési minisztérium hatékonyabb intézkedéssorozatot javasolt, amit most elfogadott a kormány – idézte a közlemény Cseke Attila RMDSZ-es minisztert.

A hatályos rendelkezésektől eltérően az új jogszabály értelmében nem kell minden évben újrakezdeni az épület felújításával, földrengésbiztossá tételével kapcsolatos eljárásokat, ez volt az egyik oka annak, hogy kevés épületet sikerült felújítani eddig, véli Cseke Attila. Az új jogszabály több éves határidőt szab meg a munkálatokra, és a finanszírozás teljes mértékben állami vagy európai uniós, sem az önkormányzatoktól, sem a lakóktól nem kér önrészt a fejlesztési minisztérium – mondta el Cseke Attila.

A jogszabály része a helyreállítási terve kapcsán vállalt közigazgatási reformoknak. A szaktárca 217 millió eurót biztosít az épületek földrengésbiztossá és energiatakarékossá tételére. Az összeget a helyreállítási alapból fedezi, és körülbelül 350 épület felújítására elegendő.

banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?