Halálos áldozata is van a bosznia-hercegovinai földrengésnek

Földrengés rázta meg pénteken késő este Bosznia-Hercegovinát, egy ember meghalt, többen megsérültek.

A rengés epicentruma Ljubinje településtől 14 kilométerre északkeletre volt, a fészke pedig 5 kilométeres mélységben. A Mostartól délre fekvő Stolac városban szikla zuhant egy lakóházra, emiatt egy 28 éves nő súlyosan megsérült és a kórházban meghalt. A helyi hatóságok szerint több épület beomlott Stolac, Ljubinje és Mostar városában.

A földrengést az egész Balkánon érezni lehetett, tudósítók beszámolói szerint Belgrádban, Zágrábban és Szkopjéban, az epicentrumtól több mint 400 kilométeres távolságban is észlelték a nagyjából 20 másodpercig tartó földmozgást. Később több kisebb utórengés is érezhető volt.

Magyarországon is érezhető volt a boszniai földrengés
Magyarországon is érezhető a földrengés – tájékoztatta a Kövesligethy Radó szeizmológiai obszervatórium az MTI-t. Gyarmati Anett szeizmológus azt írta: a földmozgás a Richter-féle skála szerint 6-os volt. A földrengést a Magyarországon élők egy része is érezte az obszervatórium on-line szeizmológiai állomásainak mérései szerint a Dunától nyugatra eső országrészekben, főként Pécs és Komló térségében, de károkról nem érkezett bejelentés az intézményhez.

A Balkán-félszigeten gyakran előfordulnak földrengések. Horvátország középső részét 2020 decemberében 6,4-es erősségű földrengés rázta meg, akkor hét ember meghalt, és több száz ház megrongálódott. Ugyancsak komoly károkat okozott 2020 márciusában egy 5,3-es erősségű rengés Zágrábban. Albániában pedig több mint ötvenen haltak meg 2019 novemberében egy 6,4-es erősségű földmozgás következtében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?