Egyeztető testület alakul a tanácsból kiszorult román pártokkal

A demokratikus román pártok – PSD, PNL és USR – háromszéki vezetőivel tárgyal Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, hogy létrehozzák azt a „konzultatív tanácsot", amelynek szerepe, hogy a város vezetősége egyeztessen a helyi román közösséget érintő ügyekben, mielőtt az önkormányzat őket érintő döntéseket hozna. A román pártok ugyanis nem jutottak be a helyi képviselőtestületbe, amelynek kizárólag RMDSZ-es tagjai lettek.

Mint arról beszámoltunk, az egyeztető testület létrehozását Antal Árpád frissen újraválasztott sepsiszentgyörgyi polgármester a június 9-ei választások másodnapján vetette fel, amikor kiderült, hogy a következő négy évben csak az RMDSZ-nek lesznek képviselői a helyi tanácsban, mivel egyetlen román pártra se érkezett annyi szavazat, hogy képviselőt juttassanak az önkormányzatba.

„Nem örülök annak, hogy egyetlen román párt se jutott be a helyi tanácsba, mert nem normális az, hogy egy több mint 20 százalékos közösség képviselet nélkül maradt”, fogalmazta meg a választások másodnapján Antal Árpád, aki hozzátette: „ennek tanulságait mi, magyarok is le kell vonjuk, tanuljunk mások hibájából: ha nincs összefogás, akkor ki lehet esni akkor is, ha a közösség több mint 20 százalékos”.

A PSD és PNL nyitott az egyeztető testület gondolatára, az USR vonakodik

Antal Árpád szerint fontos, hogy a városvezetőség intézményes párbeszédet folytasson a román közösség képviselőivel. Beszélt a három párt megyei elnökével, a Szociáldemokrata Párt (PSD) részéről teljes nyitottságot tapasztalt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) is nyitott, de néhány dilemmájukra választ kell találni, míg a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) megyei vezetője vonakodik.

Fotó forrása: Antal Árpád Facebook-oldala

Dulányi Balogh Szilárd, az USR Kovászna megyei elnöke még múlt hónapban - amikor a polgármester bejelentette a konzultatív testület megalakításának ötletét – sajtóközleményben elutasítóan reagált a javaslatra. Antal Árpád elmondta: megértéssel kell fogadni az USR Kovászna megyei elnökének nyilatkozatát, hiszen Dulányi Balogh Szilárd magyar nemzetiségűként vezeti a román pártot, és ebben a kontextusban nem érzi kényelmesen magát abban a helyzetben, hogy a sepsiszentgyörgyi román közösséget képviselje a konzultatív testületben.

Antal Árpád szerint az USR vezetőjével való találkozón elmondta: megérti, hogy Dulányi Balogh Szilárd nem kíván részt venni a konzultatív testületben, ezért azt ajánlotta, hogy jelöljön az USR jelöltlistájáról olyan román nemzetiségű személyeket, akik vállalják a román közösség képviseletét. „Nem mondott nemet, azt mondta, hogy tovább fog konzultálni”, mondta a polgármester. Antal Árpád szerint nem sürget az idő, hiszen a júniusban megválasztott új helyi tanács valamikor októberben veszi át mandátumát. Addig folytatják a tárgyalásokat a román pártokkal. 

„Nem akarok senkire semmit ráerőltetni, sem embereket, sem elképzeléseket. Nyitott vagyok minden olyan megoldásra, amely a három demokratikus román párttól származik. Azt jelölnek a testületbe, akit akarnak, a lényeg az, hogy legyen egy intézményes keret, amelyen keresztül kommunikálni tudunk, és megoldást találunk a román közösség problémáira" - mondta Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgyön a júniusi választások eredményeként először fordul elő, hogy a helyi tanácsot kizárólag az RMDSZ képviselői alkotják, hiszen a szövetség jelöltlistája a polgárok 78,84%-nak támogatását szerezte meg. A PSD 4,8%-ot, az USR 4,44%-ot, az AUR 3,71%-ot, a PNL 3,28%-ot kapott, a két kisebbik magyar párt, az Erdélyi Magyar Szövetség és a Magyar Polgári Erő pedig kevesebb mint 3%-os támogatottságot szerzett.
Antal Árpád szerint ennek az a magyarázata, hogy egyrészt a sepsiszentgyörgyi román közösség egy része őt támogatta és az RMDSZ-re voksolt, másrészt a román pártokra leadott szavazatok szétszóródtak. Ez azt jelenti, hogy a sepsiszentgyörgyi románok úgy érzik, az RMDSZ megpróbálja megoldani az ő problémákat is, illetve látják, hogy a fejlesztések nem etnikai jellegűek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?