banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Egyesült a két máramarosi RMDSZ-szervezet: a bizalom visszaállítása Pintér Zsolt elnök célja

Közös küldöttgyűlésen döntött az egyesülésről a Nagybánya központú és a Történelmi Máramaros Területi RMDSZ-szervezet csütörtök este.

A Nagybányán megtartott eseményen a küldöttek megszavazták az RMDSZ Máramaros megyei szervezetének létrehozását, elfogadták a megyei szervezet működési szabályzatát, valamint megválasztották a megyei elnököt a tisztségre egyedüliként pályázó Pintér Zsolt nagybányai önkormányzati képviselő, a megyeszékhely városi RMDSZ-szervezetének elnöke személyében –számolt be az RMDSZ közleménye.

A megválasztott elnök az egyesülés fontosságát hangsúlyozta beszédében. „Nem lehet kettéosztani a máramarosi szórványközösséget, itt, a megyében közösen kell előre vinnünk a szövetség ügyeit, így nagyobb eredményeket érhetünk el. Meggyőződésem, hogy ezzel a lépéssel a máramarosi magyar emberek bizalmát is növeljük, és megértik, hogy az RMDSZ értük dolgozik. 2024-ben létfontosságú, hogy visszakerüljünk a megyei önkormányzati testületbe, hogy hatékonyabban tudjuk képviselni az itt élő magyarság érdekeit” – idézte a közlemény Pintér Zsoltot.Pintér Zsolt megyei elnök, Horváth Anna és a Székely István, a küldöttgyűlés lebonyolításával megbízott országos ügyvezető alelnökök | Fotó: rmdsz.ro

A két területi szervezet továbbra is megmarad, a Nagybánya-környéki, illetve a Gutin-hegységtől északra fekvő történelmi Máramarosban élő magyarság érdekképviseleti kérdéseiben önállóan dönthetnek, de a megye egész magyarságát érintő ügyekben – például a jelöltállításban a parlamenti vagy a megyei önkormányzati választásokra, amiben az elmúlt évtizedekben rendszerint nem tudtak közös nevezőre jutni – a statútumban lefektetett szabályok lesznek érvényesek. Ezek lakosságarányos elv alapján íródtak, 3:1 arányban, mivel a megye magyarságának háromnegyede a Nagybánya központú térségben él. Mivel az elmúlt három választáskor nagybányai jelölt jutott az RMDSZ jelöltlistájáról a parlamentbe, a következő parlamenti választáskor a történelmi Máramarost illeti meg a lista első helye; vagy a négyéves megyei elnöki ciklust a nagybányaiak kezdik, és három mandátum, azaz 12 év után a történelmi Máramaros adhatja a megyei szervezet elnökét – magyarázta még a küldöttgyűlés előtt Székely István, az új megyei szervezet megalakításának előkészítésével megbízott (egyik) RMDSZ-es ügyvezető alelnök.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az új megyei RMDSZ-szervezet operatív döntéshozó szerve a Megyei Állandó Tanács; alelnökök nem lesznek, hanem a két területi szervezet ügyvezető elnökei kapnak helyet a vezetőségben. A legfőbb döntéshozó szerv a megyei küldöttgyűlés lesz – erről immár Pintér Zsolt tájékoztatta a Maszolt a csütörtök esti alakuló küldöttgyűlés után.

Fő célkitűzései között a helyi szervezetek közti együttműködés kialakítását és a bizalom visszaszerzését említette. „Rég nem láttam, hogy Nagybánya együttműködjön Felsőbányával, vagy Koltó Magyarberkesszel. A célom, hogy kommunikáljunk egymással és segítsük egymást, főleg a nagyobb szervezetek, mint Nagybánya vagy Máramarossziget, a kisebb helyi szerveteket” - nyilatkozta. Fontosnak nevezte az átláthatóságot is, hogy a tagság tisztában legyen az RMDSZ működésével, „hogy a máramarosi magyarok megértsék a felépítését ennek az RMDSZ-struktúrának, de a magukénak is érezzék, és azok az eredmények, amelyeket közösen elérünk, minden magyar eredménye legyen”.Pintér Zsolt: a felek ki vannak éhezve a párbeszédre | Fotó: nagybányai RMDSZ Facebook-oldala

„Ne csak a belső körök tudják, hogy mit csinálunk, hanem eljusson minden magyar családhoz, hogy mivel foglalkozik az RMDSZ egy viszonylag kis vagy nagy településen. A jól összehangolt tevékenység, és annak a kommunikációja – ez a fő tervem, és bízom benne, hogy akkor jobb eredményeket fogunk elérni a következő választásokon. De nemcsak a jobb eredmények után hajsza a lényeg, hanem, hogy a helyi magyarok érezzék azt, hogy az RMDSZ foglalkozik a közügyekkel, és a bizalmat visszaállítsuk” – mondta Pintér Zsolt.

Az új megyei elnök szerint az alapszabályzat garanciákat biztosít arra, hogy megmaradt mindkét területi szervezet identitása, és hogy egyik vagy másik nem él vissza számbeli fölényével. „Nem az volt a cél, hogy megszüntessük a két területi szervezetet, hanem, hogy egyesítsük. Két különböző történelmi régióról van szó, ahol mások a hagyományok. Mind magyarok vagyunk, de a két vidék évszázadokig külön vármegyékben volt, és ez a külön identitás megmaradt máig. De ez nem jelenti azt, hogy ne alakuljon ki egy nagyon szoros együttműködés. Hiszek abban, hogy a gátakat le tudjuk rombolni. A dialógus sokévi hiánya miatt nagyon ki vannak éhezve a felek a párbeszédre, és emiatt nagyon bizakodó vagyok. Természetesen rengeteg munkát, odafigyelést és összehangolást igényel, de ahogy a nagybányai csapatot látom, lelkesedés van, szándék is, úgyhogy, már csak a kitartás szükséges” – nyilatkozta Pintér Zsolt.

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?