Egyelőre hiánycikk a magyar felirat a kolozsvári karácsonyi vásáron

Megkezdődött a kolozsvári karácsonyi vásár, és mint két esztendővel ezelőtt, idén sem kerültek ki a megnyitóra a magyar feliratok a kincses város főterén kialakított rendezvénytéren. A Maszolon csütörtöki cikkünkben már foglalkoztunk a témával, és akkor azt a választ kaptuk, hogy a kolozsvári RMDSZ-frakció egyeztetett a szervezést ellátó cég képviselőivel, és ígéretet kapott arra, hogy lesznek magyar nyelvű feliratok, illetve programok is a vásáron.

Pénteken délután azonban ismét kiderült, az ígéret akkor ér valamit, ha azt be is tartják. A polgármesteri hivatal által szerződött, a szervezésért felelős cégnek egyelőre nem sikerült eleget tennie vállalásának. Azt már Rácz Béla Gergely, a kolozsvári önkormányzati képviselőtestület RMDSZ-frakciójának vezetője közölte, hogy a hivatal és a vállalkozás egy négyéves keretszerződést kötött korábban a 2017–2021-es időszakra, és a megállapodásban nem szerepel elvárásként a magyar nyelvű feliratok feltüntetése.

A szerző felvételei

A frakcióvezető a Maszolnak elmondta, Oláh Emese alpolgármester kezdeményezett megbeszélést a szervező céggel, amelynek pusztán a jóindulatára alapozhattak, ugyanis szerződési kötelezettség hiányában csak a nyitottságán múlik, hogy figyelmet fordít-e a kolozsvári magyar kisebbség nyelvhasználati igényeire is. A Kolozs megyei RMDSZ honlapján megtalálható egy november 23-ai közlemény, amelyben a szervezet tudatja, megkezdődött az egyeztetés „a kolozsvári karácsonyi vásárt szervező vállalat és az RMDSZ kolozsvári szervezetének tanácsosi frakciója között, hogy 2019-et követően idén is legyenek magyar programok és magyar nyelvű kommunikáció a szervezők részéről”.

„Csakúgy mint az eddigi években az idei vásárra készülve már időben megkerestük a szervezőket. Azt kértük tőlük, hogy magyar felirat is köszöntse a rendezvényre kilátogatókat, az esemény honlapja és a közösségi média oldala pedig magyarul is legyen elérhető és magyar fellépőket is láthasson a nagyközönség az egy hónapos rendezvény alatt. Ehhez felajánlottuk a segítségünket a magyar nyelvű fordításban és több magyar nyelvű fellépővel is összekötöttük a szervezőket” idézi Oláh Emese alpolgármestert a kommüniké.

Amint kiderült, a kolozsvári karácsonyi hivatalos Facebook-oldalán az esemény leírása háromnyelvű ugyan, de ami a napi programokat illeti, minden csakis román nyelven olvasható. 

???????????? ????????̆ ????????̦????????????????????̆???? ????̂???? ????????????????̦????̆ ????ℎ???????????? ???????? ????????????????̆ ????????????????????????????????̦????̆! Bine, nu chiar dis-de-dimineață, dar la ora 11 deja puteți...

Közzétette: Târgul de Crăciun Cluj-Napoca – 2021. november 26., péntek

Miután kiderült, hogy a szervező vállalkozás nem teljesítette a kéréseket, megpróbáltuk elérni Kolozsvár alpolgármesterét, Oláh Emese azonban pihenőszabadságát tölti. Rácz Béla Gergely városi RMDSZ-frakcióvezetőhöz fordultunk, aki közölte: a pénteki megnyitó után, amikor személyesen is meggyőződött a magyar feliratok hiányáról, ismételten felvette a kapcsolatot a szervező céggel, melynek képviselője, Mihai Oprean azzal magyarázta ígéretük betartásának mulasztását, hogy túl kevés idő állt rendelkezésükre a szervezéshez, illetve hogy a magyar nyelvű táblák, feliratok nyomdai előkészítését már elkezdték. A frakcióvezető szerint a beszélgetés során érezhető volt a szervező jóindulatú hozzáállása, ezért bízik abban, hogy rövidesen megoldódik a probléma.

Rácz Béla Gergely egyébként határozott állásfoglalást tett közzé pénteken a saját Facebook-oldalán, melyben közölte: „Többszöri kérésünk ellenére sem kommunikál magyarul a kolozsvári karácsonyi vásár. Jövőtől az RMDSZ kolozsvári frakciója nem támogat olyan városházi programot Kolozsváron, amely nem vállalja a magyar kommunikációt is.”

Többszöri kérésünk ellenére sem kommunikál magyarul a kolozsvári karácsonyi vásár. Jövőtől az RMDSZ kolozsvári...

Közzétette: Rácz Béla-Gergely – 2021. november 26., péntek

A Maszol kérdésére, hogy van-e valami írásos nyoma annak, hogy a kolozsvári RMDSZ-szervezet egyeztetett a szervező céggel, a frakcióvezető elmondta: nincsen, mivelhogy az egyeztetések és a megegyezés is szóban zajlott. Éppen emiatt semmilyen kapaszkodójuk sincs, amire hivatkozhatnának akkor, amikor legalább az adott szót számon kérnék a szervező vállalkozáson.

Néhány nappal korábban a Musai-Muszáj civil szervezet is felhívta a közvélemény figyelmét a helyzetre és kérte a magyar képviselet közbenjárását a vásár többnyelvűsítése érdekében.

LEGYEN MAGYAR FELIRAT A KOLOZSVÁRI KARÁCSONYI VÁSÁRBAN? Épül a kolozsvári karácsonyi vásár, így idén is időszerűvé vált,...

Közzétette: Musai-Muszáj – 2021. november 22., hétfő
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?