FRISSÍTVE – Döntő házként elfogadta a szenátus a közoktatási törvény tervezetét

FRISSÍTVE: Módosításokkal fogadta el a szenátus hétfőn döntő házként a közoktatási törvény tervezetét. FRISSÍTÉS: A legfontosdabb változtatások között szerepel, hogy szervezhetnek felvételit a középiskolák, a vallás választható tantárgy lesz az érettségin. 

A jogszabályjavaslat 81 támogató és 28 ellenszavazatot kapott a felsőházban.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) több ízben is kérte, hogy küldjék vissza a tervezetet az oktatási bizottsághoz, igénylésüket azonban elutasították. A két ellenzéki alakulat a törvénytervezet ellen szavazott.

Fotó: Agerpres

Ligia Deca oktatási miniszter történelmi pillanatnak nevezte az új oktatási törvény elfogadását. Mint hangsúlyozta, az ebbe foglalt intézkedések hozzájárulnak majd az iskolaelhagyás visszaszorításához, a funkcionális analfabetizmus leküzdéséhez, a tanulóközpontú oktatáshoz, az iskolai szegregáció megelőzéséhez és a biztonsági feltételek megteremtéséhez az oktatási folyamat valamennyi résztvevője számára.

Szervezhetnek felvételit a középiskolák, a vallás választható tantárgy az érettségin 

A két oktatási törvényt, amelyek a „Képzett Románia” elnöki projekt részét képezik, hétfőn, az oktatási alkalmazottak általános sztrájkjának első napján szavazta meg a szenátus, és Klaus Iohannis államfőhöz kerül kihirdetésre. A legfontosabb változások között szerepel, hogy a középiskolák az országos képességvizsga után a helyek 50 százalékára saját felvételit szervezhetnek, valamint hogy a vallás választható tantárgy lesz az érettségi vizsgán a humán tagozatosok számára. Az új törvény csökkenteni hivatott az egyetemi lemorzsolódást, és második esélyt teremt a fiataloknak a továbbtanulásra. Ezen kívül jelentősen nemzetköziesíti a hazai felsőoktatást – sorolta Ligia Deca.

 

A tárcavezető – aki hivatalba lépése előtt a „Képzett Románia" projektben dolgozott – a szenátusi vita során elmondta, az oktatási minisztérium az új törvényben foglalt több módosítással a pedagógusokat támogatja. Példaként említette, hogy a hátrányos környezetben dolgozó tanárok öt bruttó minimálbérnek megfelelő összegű támogatást kaphatnak, és megtérítik az utazási költségeiket. A nyugdíjba vonuló tanárok két alapfizetésnek megfelelő prémiumot kapnak, az igazgatótanárok és a tanfelügyelők pedig az ágazati kollektív szerződés értelmében további pihenőnapokat kapnak. Az egyetemek a jóváhagyott költségvetési keretek között növelhetik az alapfizetéseket a tanárok tevékenységének és teljesítményének függvényében. A tanügyminisztérium konzultatív bizottságaiba a legnagyobb létszámú felsőoktatási szakszervezet is delegálhat egy-egy képviselőt. Azok a cégalkalmazottak, akik a duális felsőoktatási programokban vesznek részt, mentesülnek a jövedelemadó befizetésének kötelezettsége alól – mondta a miniszter.

A jogszabály ugyanakkor szigorúbb etikai szabályokat vezet be az akadémiai szférában, többek között kötelezi a doktoranduszokat, hogy megvédése előtt 90 nappal tegyék közzé egy országos platformon a doktori dolgozatukat. Így elkerülhető lesz a dolgozat eredetiségének utólagos megkérdőjelezése – magyarázta Ligia Deca.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és Ludovic Orban pártja, a Jobboldal Ereje az Alkotmánybíróságon támadja meg a törvényt.

 

 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?