Deca szerint a holokausztról szóló tantárgy hozzásegít az antiszemitizmus megelőzéséhez

A zsidók története. A holokauszt elnevezésű tantárgy felvétele az országos tantervbe hozzájárul ahhoz, hogy Románia eleget tegyen a holokauszt oktatására, valamint az antiszemitizmus megelőzésére és visszaszorítására vonatkozó vállalásainak – jelentette ki kedden Ligia Deca tanügyminiszter.

Beszédében a tanügyminiszter kifejtette, a toleranciát, az emberi jogok és az emberiség alapvető értékeinek tiszteletét, a más kultúrák és a népek közötti béke megbecsülését csakis oktatás révén lehet átadni az ifjabb nemzedékeknek. Ugyancsak az oktatás teszi a fiatalokat ellenállóvá a szélsőséges retorikákkal, a történelemhamisítással, a diszkriminációval és intoleranciával szemben. Éppen ezért a 2025-2026-os tanévtől kezdődően a zsidók történelmének oktatása mellett a romániai kommunizmus történetét is beiktatják az országos tantervbe, választható tantárgyként pedig a romák történelméről, rabszolgasoráról és deportálásáról is tanulhatnak majd az általános iskolások és a gimnazisták.

Fotó: Agerpres

Deca elmondta, a tanügyminisztérium több intézménnyel működik együtt az antiszemitizmus leküzdésében: ilyen a jeruzsálemi Jad Vasem, vagyis a Holokauszt Áldozatainak és Hőseinek Izraeli Emlékhatósága, a franciaországi Soá Múzeum, az amerikai Holokauszt Emlékmúzeum, illetve a hazai Elie Wiesel Országos Holokausztkutató Intézet.

A felsorolt intézmények közreműködésével sikerült számos tanárt felkészíteni a holokauszt és az antiszemitizmus tematikájában, illetve olyan tanterven kívüli foglalkozásokat biztosítani a diákoknak, amelyek megérttetik velük a holokauszt tragédiáját – tájékoztatott a miniszter.

Az idei tanévtől a zsidók történetéről és a holokausztról tanulhatnak a XI. osztályosok. „Én is azok sorába tartozom, akik a tananyagot csökkenteni akarják és nem növelni, de szeretném, ha értené mindenki, hogy ezúttal többről van szó” – írta Facebook-bejegyzésében Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, aki kedden részt vett a tantárgy oktatásának országos bevezetése alkalmából tartott rendezvényen.

Fotó: Kelemen Hunor Facebook-oldala

„Nem egy sokadik tantárgyat vezetünk be, hanem végre egy bátor kísérletet teszünk arra, hogy a felnövő generáció megértse, miért kell az előítéletek falát ledönteni, miért a tolerancia a járható út” – tette hozzá Kelemen Hunor.

A zsidóság történetének oktatása hozzájárul a reziliens demokrácia megerősítéséhez

A zsidóság történetének és a holokausztnak az oktatása hozzájárul majd a romániai zsidók történelmének, kultúrájának és hagyományainak jobb megismeréséhez és megértéséhez és ezáltal a reziliens demokrácia megerősítéséhez, az alapvető emberi jogokkal összhangban – jelentette ki kedden Marcel Ciolacu.

Emlékeztetett, hogy a 2021/276-os számú törvény a 2023-2024-es tanévtől vezeti be az új tantárgyat a középiskolai és szakoktatási keretterv közös törzsének részeként. Szerinte ez egyértelmű bizonyítéka annak a pártokon felüli politikai akaratnak, amely részben a holokausztoktatás előmozdítására, részben pedig a fiataloknak és a társadalom egészének az antiszemitizmussal, a xenofóbiával, a diszkriminációval és a gyűlöletbeszéddel szembeni ellenállóképességének a megerősítésére irányul.

Fotó: Agerpres

Ciolacu beszédében kiemelte, fontos a hazaszeretet szellemében nevelni a fiatalokat, ismerniük kell a nemzet nagy alakjait, de a történelem sötét fejezeteiről vagy az ezeket előidéző személyekről is tudniuk kell. „A történelem hibáit ismerni kell, hogy ne ismétlődjenek meg” – szögezte le.

Beszélt arról is, hogy fokozatosan hozzáférhetővé válnak a holokausztkutatáshoz használható levéltári anyagok, amelyeket aztán digitalizálni kell. „Ugyanakkor szeretnénk, ha mielőbb megnyitná kapuit a zsidótörténeti és holokauszt-múzeum is” – tette hozzá.

A miniszterelnök kiemelte, hogy az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, a radikalizálódás és a gyűlöletbeszéd megelőzéséért és leküzdéséért hozott romániai intézkedések nagy része az európai és nemzetközi partnerekkel való szoros együttműködés eredményei.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy jómaga és kabinetje elkötelezett a holokauszt és az ártatlan áldozatok milliói emlékének életben tartása, valamint a túlélők védelme mellett.

(Nyitókép: Pexels)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?