Dan Barna: kompromisszumos megoldás született a különleges ügyészség megszüntetésére

Az igazságszolgáltatásban elkövetett esetleges visszaéléseket kivizsgáló ügyészi részleg (SIIJ) megszüntetéséről szóló tervezethez a képviselőház jogi bizottságában elfogadott módosító javaslat, amely szerint a bírák és ügyészek elleni vádemeléshez a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) bírói, illetve ügyészi részlegének hozzájárulására van szükség, „kisebb kompromisszum” a SIIJ megszüntetésének szükségességéhez képest – jelentette ki Dan Barna miniszterelnök-helyettes, az USR–PLUS szövetség társelnöke.

„Az a cél, hogy a különleges ügyészség történelemmé váljon. Ez egy kompromisszum. Az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust (MCV) csak akkor szüntetik meg, ha ez a feltétel teljesül. Én úgy gondolom, hogy ezzel a CSM-re felelősség is hárul, emiatt ez kisebb mértékű kompromisszum ahhoz képest, mekkora szükség van a SIIJ megszüntetésére” – fejtette ki Barna a parlamentben a módosító javaslattal kapcsolatos véleményét firtató kérdésre.

Hozzátette, az USR–PLUS törvényhozói a SIIJ megszüntetése mellett fognak voksolni. Arra a kérdésre, hogy ez a módosítás nem ruházza-e fel „szuperimmunitással” a bírákat és ügyészeket, Barna azt mondta, hogy nincs szó szuperimmunitásról, csupán az ügyészi, vagy a bírói részleg által kibocsátott jóváhagyásról.

A képviselőház jogi bizottsága csütörtökön módosításokkal fogadta el az igazságszolgáltatásban elkövetett esetleges visszaéléseket kivizsgáló ügyészi részleg (SIIJ) megszüntetéséről szóló tervezetet. A testület által elfogadott egyik módosító javaslat szerint – amelyet a nemzeti kisebbségek képviselője, Ionel Stancu nyújtott be – a bírák és ügyészek elleni vádemeléshez a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) bírói, illetve ügyészi részlegének hozzájárulására van szükség.

(Nyitóképen: Dan Barna | Forrás: Facebook)

Kapcsolódók

Kimaradt?