Családias hangulatban zajlott a nagybányai Főtér Fesztivál

Különleges ünnep volt az idei Főtér Fesztivál, mivel már 18. éve, hogy örvendezteti a helyi magyar közösséget. Egy ilyen mérföldkő azt bizonyítja, hogy a fesztiválnak már jelentős hagyománya van a közösség életében. Minden év szeptembere alkalmat nyújt a Nagybányáról elköltözött magyarok számára, hogy újra találkozzanak egymással és az ott élő közösséggel.

Nagybánya művészeti múltjához méltóan, a Főtér Fesztiválon évről-évre színvonalasabb kiállításokat csodálhanak meg az érdeklődök. Idén a szervezők Mikola András, valamint Incze Mózes & Boldi festők műveit hozták el a városba.Fotó: Máthé Levente

A Főtér Fesztivál nem csupán a nagybányai magyar közösség ünnepe, hanem a környékbeli magyarságé is. Szombaton a főtér hangos volt a Koltói Dalárda énekeitől, míg vasárnap szamosardói és monói néptáncosok előadását figyelhette a közönség. A Gróf Teleki Sándor cserkészcsapat egyik leglátványosabb eseménye a minden évben megszervezett rekeszmászás. Bátrabbak minden évben kísérletet tesznek arra, hogy felállítsák a legújabb rekordot.

A rendezvénysorozat hétvégi programjainak már Nagybánya régi főtere adott otthont, amit a Klastromrétről való ünnepi bevonulás nyitott meg. Hatalmas érdeklődéssel fogadták a Nagybányaiak a fesztivál sztárfellépőjét, Deák Bill Gyulát a magyar blues legkiemelkedőbb alakját. A közönség soraiban a korosztály vegyes volt: fiataloktól idősekig mindenki közösen bulizott. Fotó: Pintér Zsolt

Újdonságként volt a téren a Gyereksziget, ahol délelőttől egészen estig a gyermekek kézműves és más különféle foglalkozásokon vehettek részt. A résztvevők többek között szélforgókat készítettek, népmeséket hallgattak és játékosan fedezték fel a természet titkait. Természetesen a hagyományos fesztiválprogramok ebben az évben sem maradhattak el: hétköznap a kisebbek diáknapokon vehettek részt, míg a felnőttek kvíz-esten és borkostolón.

A Főtér Fesztivál zárórendezvénye a bányavidéki táncháztalálkozó közös táncháza volt a téren.

(Nyitókép: Máthé Levente)

Kapcsolódók

Kimaradt?