Hétfőn startol a Főtér Fesztivál Nagybányán

Nagybánya leghangulatosabb terén, a Cinteremben szervezik meg ismét szeptember 13. és 19. között a Főtér Fesztivál „Játék és kapcsolat” jelszóval. Az év elején frissen megválasztott szervezőcsapat a jelenlegi járványügyi szabályzathoz igazodva, sok újdonsággal, de rengeteg hagyományos programmal is várja a közönséget.

Az egyhetes fesztiválon számos képzőművészeti, zenei, irodalmi és családos programmal várják Nagybánya és a környék magyarságát, ígérik közleményükben a szervezők. Megnyílik Krizsán János és Krizsánné Csíkos Antónia emlékkiállítása a Várvédő Galériában, és a már hagyománnyá vált Kvíz-est is sorra kerül. Véső Ágoston, Munkácsy-díjas festőművész szemtanúként mesél a Művésztelepről. Bemutatásra kerül a 125 éve alapították a Nagybányai Művésztelepet című album, amely egyben a 125 éves a Nagybányai Művésztelep előadássorozat befejező, V. előadása, ugyanakkor a Főtér Fesztiválon először partnerként eljön a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem is, és a film- és fotóművészet kar növendékeinek rövidfilmjeit mutatják be a Művésztelepen.

A 70. életévét betöltő Kása Dávid szobrászművésznek nyílik kiállítása a Teleki Magyar Házban, és jelen lesz Kiss Adél Fürdőzők című kiállítása a Szentháromság-templom Totus Tuus Galériájában. A Cinteremben ott lesznek a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség orvostanhallgatói és a kolozsvári Nest Experijam - Slam poetry előadással lép fel. Továbbá, irodalmi beszélgetések, író-közönség találkozók, antológia- és folyóirat bemutatásra is sor kerül.Fotók: a Főtér Fesztivál Facebook-oldala

Az idén már négy éves FF Diáknapok sem maradnak el, emellett cserkészprogramon, kisgyermekes (bábelőadás, térrajz, gyermekkoncert) és családos programokon lehet részt venni (Lepkevadászat vetélkedő), illetve a Nekem5nyolc vetélkedősorozatban versenyezhetnek a V-VIII. osztályos diákok is. Vasárnap megszervezik a Bányavidéki Néptánctalálkozót is.

A koncertekből is lesz mindenkinek kedvére való, a FF2021 nagyszínpadán fellép a Bagossy Brothers Company, a Carson Coma, az Aurevoir, a Sárik Péter trió és Falusi Mariann, a Legbelsőkör, a Haraszti Ádám Projekt és a 3AD. Csütörtöktől vasárnapig DJ Loady biztosítja a bulit a téren a koncertek után.

A járványügyi rendelkezések miatt a cintermi bekerített övezetbe belépni-kilépni a jelölt pontokon lehet, személyi igazolvánnyal, valamint 18 éven felülieknek a COVID19 oltásigazolvány vagy a negatív teszt alapján kapott karkötővel, 18 éven aluliaknak pedig a bejáratnál kapott karkötővel. Teszt elvégzésre is lehetőség nyílik a fesztivál bejáratánál, és a 2021-es Főtér Fesztivál programjai élőben is közvetítve lesznek majd a közösségi oldalakon.

Részletek a Főtér Fesztivál – Nagybányai Magyar Napok honlapján, valamint a Facebook- és Instagram-oldalán érhetőek el.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?