Díjátadással és a 100 Tagú Cigányzenekarral ünnepelik a magyar kultúrát Máramarosban

A magyar kultúra napja alkalmából szervezendő díszelőadáson először adják át a Hollósy-díjat Nagybányán, ezzel köszönve meg azoknak a Máramaros megyei személyiségeknek a munkáját, akik a közösségért dolgoztak és fáradoztak az elmúlt időszakban. Az ünnepségre a 100 Tagú Cigányzenekart hívták meg, akiket szombaton mindkét aznapi előadásukon teltház fogad a városi színházban – tudtuk meg Pintér Zsolttól, az RMDSZ Máramaros megyei szervezetének elnökétől.

Az ünnepség által a korábbi két, immár egyesült RMDSZ-terület egységét szeretnék szimbolizálni, mondta el a Maszol megkeresésére Pintér Zsolt, az RMDSZ Máramaros megyei szervezetének elnöke. A Hollósy-díjat először adják át olyan személyiségeknek, akik hosszú időn keresztül tevékenykedtek a magyar közösségen belül és hozzájárultak a magyarság megmaradásához. „Ki csendben, ki intézmények keretében, ki civil szervezet vagy egyház mögött, de letett az asztalra olyan eredményeket, amelyekre mindenképpen oda kell figyelnünk” – tette hozzá az RMDSZ megyei elnöke.

Öt kategóriában osztják ki a díjakat

A magyar kultúra napja alkalmából tartandó ünnepségen öt kategóriában osztják majd ki a Hollósy-díjat: oktatás, társadalomszervezés, közművelődés, alkotás és ifjúság. A jelölések a Máramaros megyei RMDSZ 22 helyi szervezetétől érkeztek, ugyanis „minden helyi szervezet a maga településéről mind az öt kategóriában jelölhetett” – magyarázta Pintér Zsolt. A megye hét települése élt a lehetőséggel. A magyar kultúra napja alkalmából 17 jelöltből öt személyt díjaz a Hollósy-díj bizottsága, melynek elnöke Orosz Krisztofer, az RMDSZ Máramaros megyei szervezetének ügyvezető elnöke.

A tervek szerint a Hollósy-díjat ezután minden évben átadják a magyar kultúra napján, ugyanis „mindig van kit díjazni” – mondta Pintér Zsolt. Hozzátette, reményeik szerint a jövőben több helyi szervezet csatlakozik a kezdeményezéshez.

Fotó forrása: Pintér Zsolt

A díjat Hollósy Simon festőművészről nevezték el, „mivel ő az a személyiség, aki összeköti a két történelmi régiót: Nagybánya vidékét és a történelmi Máramarost” – tudtuk meg Pintér Zsolttól. Hollósy Simon Máramarosszigeten született 1857-ben, majd Nagybányán alapította meg a világhírű festőtelepet. A díj létrehozói úgy gondolták, hogy a festőművész az a kultúrtörténeti személyiség, akinek az identitása a leginkább jellemző a máramarosi magyarokra.

Először ünnepelik egységesen a magyar kultúra napját Máramarosban

Az elmúlt években voltak kisebb rendezvények és próbálkozások a magyar kultúra napjának megünneplése céljából Máramarosban, de ilyen formában, egységesen, megyei rendezvényként most először ünnepelnek.

Az ünnepségen a magyarországi 100 Tagú Cigányzenekar lép fel, méghozzá ugyanaznap kétszer állnak színpadra (16 és 18 órától), és mindkét alkalommal teltház fogadja őket. A díjátadót a 18 órakor kezdődő koncert előtt tartják majd meg. A nagy érdeklődés Pintér Zsolt szerint azért lehet, mert a nagybányai, máramarosszigeti és a megye magyar közössége vágyik a minőségi rendezvényekre és előadásokra. „Az utóbbi években a kulturális és a közösségi élet felerősödött a környéken, rengeteg program van, erős a civil szféra és az egyházak is ügyesen szervezkednek” – tette hozzá. A megyei RMDSZ-elnök szerint ezek mellett szükség van különleges előadásokra és neves előadókra, ezt támasztja alá a közelgő esemény is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?