Miénk itt a tér! – megkezdődtek a nagybányai Főtér Fesztivál hétvégi programjai

Őszi napsütésben vonultak fel a nagybányai magyar közösség tagjai az egykori városközpontba, ami a Főtér Fesztivál hétvégi, nagyszínpados helyszíneként fog szolgálni. A Klastromrétről elindult tömeget a fesztivál önkéntesei vezették, mögöttük haladva a cserkészek, intézményvezetők és más résztvevők. Habár a péntek délutáni ünnepélyes bevonulás hagyománynak számít, mégis 2019 óta most először nyitják meg ismét közösen a magyar napokat.

Fotók: Máthé Levente

Cseke Attila, az RMDSZ volt fejlesztési minisztere köszöntötte első ízben a fesztivál résztvevőit. Mint mondta, számára különös örömöt jelent, hogy a felnőtté válás pillanatában együtt ünnepelhet a nagybányai magyar közösséggel. Az, hogy egy magyar közösség eljutott oda, hogy 18. alkalommal szervezhette meg a fesztiválját, sok mindent elárul róla. – jegyezte meg a leköszönt miniszter, majd hozzáfűzte, hogy egy közösségi fesztivál teret kell engedjen annak, hogy az itt élő magyarok megmutathassák értékeiket és az őket érő kihívásokat.

Véleménye szerint továbbá fontos, hogy a közösség bizonyítsa erejét, amit eddig példaértékűen is tett. A magyar közösség igazán büszke lehet arra, amit az elmúlt 18 évben, valamint az elmúlt évszázadokban alkotott itt Nagybányán. – zárta gondolatait Cseke Attila.

Pap Zsolt István, Nagybánya alpolgármestere kiemelkedő jelentőségűnek tulajdonította a rendezvénysorozatot egy olyan településen, ahol a magyarság aránya nem haladja meg a tíz százalékot.

Ez egy szép közösségi történet, amelyet évről évre mi, nagybányai magyarok közösen szővünk, mindenki hozzátéve a saját maga részét. - hangsúlyozta ünnepi beszédében az alpolgármester, ígéretet téve arra, hogy a továbbiakban is kiemelt támogatást fog élvezni a rendezvény a polgármesteri hivatal részéről. Gratulálva a fesztivál kezdeményezőinek jó szórakozást kívánt az ünneplő közösségnek. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?