Csak novemberre elég a kormány által a kórházaknak juttatott pénz

Az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) a kért 4,2 milliárd lej helyett 1,7 milliárd lejt kapott a kormány tartalékalapjából - mondta el hétfői sajtótájékoztatóján az intézmény elnöke.

Andrei Baciu közlése szerint az összeg egy részét az alkalmazottak bérezésére fordítja a CNAS, a többit pedig egészségügyi szolgáltatások kifizetésére.Fotó: Pixabay

Arra a kérdésre, hogy számíthat-e további forrásokra az intézmény a kormánytól, Baciu kijelentette: „mindent megteszünk, hogy megtaláljuk a legjobb megoldásokat ennek a nagyon nehéz időszaknak az átvészelésére”. Újabb kérdésre válaszolva közölte, hogy az 1,7 milliárd lej csak a novemberi költségeiket fedezi, és a későbbiekben tárgyalni fog a kormánnyal a decemberi forrásigényekről is.

A CNAS elnöke szerint a „kórházak súlyos helyzetben vannak”, és a gondjaikat „felelősségteljesen” kell kezelni. Elmondta, hogy az intézmény feltérképezte a 327 romániai közkórház problémáit, és tájékoztatta róluk az egészségügyi minisztériumot. Példaként a forráshiányt említette, de megjegyezte, hogy a problémák egy részének a megoldása nem a CNAS-ra vagy a minisztériumra, hanem más intézményekre hárul.

Kapcsolódók

Kimaradt?