Csak az orosz hadifogság után jár az állami juttatás – olvasói kérdésekre válaszolunk

Nem igényelhető a kommunizmus áldozatainak járó havi juttatás hadirokkantság esetén vagy hazai munkaszolgálatban eltöltött évek után. A nagy számú igénylés miatt a kérvényezők türelmét kérik az illetékes intézmény. Olvasói kérdésekre válaszolunk Lukács Erzsébet, a Hargita megyei kifizetési ügynökség (AJPIS) igazgatója segítségével.

Mint arról korábban beszámoltunk, akár havi 3500 lejt is kaphatnak azok a leszármazottak, akiknek elhunyt apjuk szovjet hadifogságban volt, vagy valamelyik már meghalt szülőjüket kitelepítették, kényszerkezelésnek vetették alá, esetleg kötelező házi őrizetben tartották a kommunista elnyomás idején. Cikkünk nyomán számos olvasói kérdés érkezett szerkesztőségünkhöz, amelyet Lukács Erzsébet, a Hargita megyei kifizetési ügynökség (AJPIS) igazgatója segítségével válaszolunk meg.

A legtöbben arra kíváncsiak, hogy mikor kezdik folyósítani a járandóságot a kedvező elbírálásról szóló értesítés kézhezvétele után? A kifizetési ügynökség vezetője azt tanácsolja, várjanak türelemmel. Lukács Erzsébet elmondta: a a Hargita Megyei Nyugdíjpénztár (CJPHR) is nagyon le van terhelve, nyugdíj-újraszámolások is zajlanak, ám a járandóságot minden pozitívan elbírált kérés kedvezeményezettje meg fogja kapni. „Ha megkapták a kedvező elbírálásról az értesítést, attól a naptól kezdve mindenki meg fogja kapni a pénzét előbb, vagy utóbb” – emelte ki.

Az egyik olvasói kérdés arra vonatkozott, hogy jár-e a juttatás, ha a volt katona édesapa hadirokkant lett, miután mindkét lábát elveszítette a keleti hadszíntéren. Lukács Erzsébet elmondta: ilyen esetben nem jár ez a juttatás. „Hadirokkantak esetében a verteránoknak járó, háborús részvételért járó juttatást kellett volna igényelni” – magyarázta az intézményvezető.

Egy évnél kevesebb hadifogság is számít

Többen arról érdeklődtek, hogy ha a hadifogság időtartama egy évnél kevesebb volt, akkor jár-e a kárpótlás? Az igazgatónő erre a kérdésre igenne válaszolt. Kifejtette: bben az esetben időarányosan, a fogságban eltöltött hónapok szerint számolják ki a juttatás összegét.

Szintén sokakat érdekel, hogy aki a nyugati országokban volt fogságban, az is igényelheti-e az ellátást? A válasz: nem, csak az orosz fogságban eltöltött időszakot veszik figyelembe. Felvetődött az is, hogy jogosult lehet-e annak a gyermeke, aki az országon belül, Romániában, munkaszolgálat közben vesztette életét? Nem, ebben az esetben sem jár ez a fajta juttatás – hangzott a válasz.

Fontos tudni, hogy a juttatás az áldozatok gyermekeinek jár, nem továbbadható, nem örökölhető, tehát az unokák nem jogosultak rá. Ugyanígy a gyermektelenül elhunyt hadifoglyok családja sem igényelheti.

Ha nincs meg a katonakönyv

A jogosultságot orosz fogság eseténe a katonakönyvvel szükséges igazolni. Ennek hiányában a pitești-i katonai irattárhoz kell fordulni megfelelő igazolásért. Ha ott nem rendelkeznek a szükséges adatokkal, akkor a magyarországi Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum intézményéhez irányítják a kérelmezőt, és onnan kell beszerezni a fogságra vonatkozó igazolást.

Lukács Erzsébet kitért arra is, hogy nagyon sokan érdeklődnek a csíkszeredai ügynökségnél a juttatásról, sőt jó pár igénylés is érkezett oda más megyékből. Azonban fontos tudni, hogy mindenkinek a lakóhelye szerint illetékes megyei kifizetési ügynökségnél kell leadnia az igénylését. A külföldön élőknek az utolsó hivatalos romániai lakcím szerinti illetékes megyei hatósághoz kell fordulniuk.

(Nyitókép: hadifoglyok Szovjetunióban | Forrás: idr.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?