A megölt vagy megkínzott személyekről gyűjt adatokat a kommunizmus bűneit vizsgáló intézet

Romániából a kommunizmus idején szökni próbált és a határnál megkínzott vagy megölt személyekről gyűjt adatokat a kommunizmus bűneit vizsgáló és az emigráció emlékét ápoló intézet (IICCMER).

Az IICCMER felhívást tett közzé kedden, amelyben arra kéri mindazokat, akik a határnál elkövetett gyilkosságokról, kínzásokról tudnak, hogy vegyék fel a kapcsolatot a kutatóikkal. Közölték: az előzetes vizsgálataik szerint jelentős azoknak a száma, akik a kommunizmus idején erőszakos halált haltak a román–jugoszláv vagy a román–magyar határon szökési kísérlet közben. A felhívásban a lőtt seb, szúrás vagy verés következtében bekövetkezett, illetve a fulladásos haláleseteket említi az intézet. Az utóbbi azon a szakaszon volt jellemző, ahol Románia és Jugoszlávia között a Duna képezte a határt.

APEL la martori și la persoanele care dețin informații despre posibile cazuri de omor / abuzuri în urma tentativei de...

Közzétette: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului – 2021. március 9., kedd

Az IICCMER arra emlékeztetett, hogy a törvényben megszabott feladatainak eleget téve már korábban elkezdte az áldozatok felkutatását, a bűncselekmények feltárását, és az elkövetők azonosítását, de a folyamat félbeszakadt. A 2020-ban újraindított adatgyűjtés célja, hogy bíróság elé állítsák a – még életben levő – egykori elkövetőket.

Az érintettek az office@iiccmer.ro e-mailcímen vagy az intézet honlapján vehetik fel a kapcsolatot a kutatókkal.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az IICCMER korábban több kommunista láger-, illetve börtönparancsnokot is törvény elé állított. Kettőt közülük emberiesség elleni bűnök miatt ítéltek börtönbüntetésre. A bűnösök felkutatása és felelősségre vonása mellett a jeltelen sírokba temetett áldozatok maradványait is próbálja felkutatni az intézet.

Három évvel ezelőtt az 1956-os magyar forradalmat követő romániai megtorlási hullámban halálra ítélt és kivégzett Szoboszlai Aladár és kilenc társa jeltelen sírját próbálta megtalálni, az aradi ásatások azonban eredménytelenül végződtek.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?