Közzéteszik a kommunista kényszerlakhelyre költöztetések iratait

Több tízezer, a kommunista rendszer idején történt kitelepítésekre vonatkozó iratot hoz nyilvánosságra a korszak titkosrendőrségének (Securitate) aktáit tanulmányozó országos bizottság (CNSAS) – közölték csütörtökön.

Az „átvilágítás" céljából alapított állami intézmény döntése értelmében a bizottság honlapján csaknem 56 500 iratot tesznek elérhetővé arról, hogy kiket helyezett kényszerlakhelyre politikai okokból a Securitate. A CNSAS közleménye szerint ezek az iratok jól tükrözik, hogyan korlátozta az egykori kommunista politikai titkosrendőrség a látókörébe került személyek szabad mozgását, és hogyan sértette meg alapvető emberi jogaikat.

A dokumentumok közzététele segíthet azoknak az egykori áldozatoknak és leszármazottaiknak, akik az idén elfogadott 2020/130-as törvénymódosítás értelmében anyagi juttatásra jogosultak a kommunista hatalom meghurcoltatásai miatt. Emellett a külföldre deportált vagy börtönbüntetésre ítélt és bezárt személyek felkutatásában, valamint az egykori üldözöttek életútjának dokumentálásában is támaszt nyújthat az adatbázis – olvasható a CNSAS közleményében.

A kényszerlakhelyre való kitelepítési iratok a http://cnsas.ro/fise_cartoteca.html címen érhetők el.

(Nyitóképen a Securitate archívuma | Fotó: news.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?