Crevediai gázrobbanás: a cégtulajdonosok ügyvédje szerint ez bárhol megtörténhetett volna

Az öt halálos áldozatot követelő, valamint ötven sérültet eredményező crevediai autógáz-töltőállomás felrobbanásának ügye tovább gyűrűzik. Mint megírtuk, a töltőállomást üzemeltető cég tulajdonosait kedden este, kilenc nappal a tragédia után vették őrizetbe és kezdték meg kihallgatásukat, ami szerdán reggel folytatódott. A tulajdonosok ügyvédje vehemensen reagált az újságírók nagyon is tényszerű kérdéseire.

A felrobbant crevediai autógáz-töltőállomást a Flagas Kft. működtette, melynek tulajdonosait, Ionuț Doldureát – Caracal PSD-s polgármesterének a fia – és Cosmin Stângát katasztrófát okozó gondatlan rongálás bűntette miatt kedden este vették őrizetbe az ügyészek.

A két tulajdonos ügyvédje, akit az újságírók meg ostromoltak, sok kérdésre nem volt hajlandó válaszolni, vagy kitérő válaszokat adott, mondván, hogy tanulmányoznia kell a dokumentumokat, hogy megtudja, mi történt pontosan.

Fotó: Agerpres

Arra a kérdésre, hogy mit tett a két tulajdonos annak érdekében, hogy csökkentse a robbanás kockázatát, a két tulajdonos ügyvédje azt felelte: „A töltőállomást úgy tervezték, hogy minden kockázatot kiküszöböljenek. Nem tudjuk, mi történt, ez bármelyik autógáz-töltőállomáson megtörténhet.”

Arra a kérdésre is, hogy Ionuț Doldurea és Cosmin Stângă vállalja-e a felelősséget a tragédiáért, az ügyvéd azt állította, hogy a cég tulajdonosai mindenekelőtt azért „aggódnak”, hogy kártalanítsák azokat az embereket, akiknek a házait lerombolták vagy megrongálták a robbanások. „A felelősség tekintetében normálisnak találtuk, hogy kártérítést biztosítsunk minden érintettnek. A mi részünkről arra koncentráltunk és a források elosztása arra irányult, hogy csökkentsük az emberek szenvedését, konkrétan, nem csak szavakkal, tudja meg!”

Az ügyvéd akkor is vehemensen reagált, amikor arról kérdezték, hogy ügyfelei lefizették-e a hatóságokat, hogy engedély nélkül működhessen a töltőállomás. „Hogy merészel ilyen kérdést feltenni? Tiszteletlenül viselkedik velem szemben” – válaszolta a jogi képviselő a Hotnews szerint.

Kedd este a felrobbant autógáz-töltőállomás tulajdonosainak ügyvédje még arra panaszkodott, hogy az ügyészek nem adtak át neki információkat az ügy aktájából, és „előre elkészített rendkívüli forgatókönyvről” beszélt.

Az őrizetbe vett két cégtulajdonos nem volt hajlandó válaszolni az újságírók kérdéseire.

Ionuț Daniel Doldurea és Cosmin Ionuț Stîngă ügyében a szerdai nap folyamán a bukaresti bíróság dönt arról, hogy előzetes letartóztatásba helyezi őket vagy sem.

A Büntető törvénykönyvben a katasztrófát okozó gondatlan rongálás bűncselekményre előírt büntetés 5-től 12 évig terjedő szabadságvesztés.

A Crevediában történt robbanásokat követő vizsgálatok szabálytalanságok egész sorát tárták fel – a caracali PSD-s polgármester fiának tulajdonában lévő töltőállomást csak papíron zárták be. A crevediai LPG-állomást a Katasztrófavédelmi Felügyelőség többször is megbírságolta és 2020 szeptemberében bezáratta, mégis tovább működött.

Alex Florence főügyész szerint a 2020 őszi bezárást követően a cég – amelynek országszerte 25 üzlete van – csak tartálykocsi-parkolóként működtette volna a telephelyet, de a tartálykocsikból való gáz átfejtése továbbra is rutinszerűen zajlott, noha már semmiféle engedéllyel nem rendelkezett.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?