Ciucă: nincs hatással a koalíció stabilitására az, ami Szatmár megyében történt

Nicolae Ciucă miniszterelnök, s egyben a Nemezti Liberális Párt (PNL) vezetője kijelentette, hogy a párt Szatmár megyei szervezetének azon döntése, hogy az RMDSZ-szel való nézeteltérések miatt kilépnek a megyei tanács és a szatmárnémeti önkormányzat vezetőségéből, nincs hatással a kormánykoalíció stabilitására.

Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu és Kelemen Hunor, a koalíciós pártok vezetői | Fotó: Agerpres„A PNL olyan párt, amely biztosítja a működés és a döntéshozatal autonómiáját fiókszervezeteinek. Minden egyes megyei elnök és megyei szervezet rendelkezik ezzel a döntési joggal, hogy helyi szinten kezelni tudják a politikai helyzetet. Ami Szatmárnémetiben történt, az a PNL Szatmár megyei szervezetének döntése volt, és semmiféle hatással sincs a koalíció stabilitására” – fejtette ki Ciucă egy Sinaián tartott sajtótájékoztatón.

Hozzátette: a megyei szervezet elnökével majd azonosítják a problémákat és megnézik, miként tudnak központi szinten segíteni azok megoldásában. A kormányfő hozzáfűzte, hogy a megyei, helyi szervezetek szintjén több helyen is vannak „politikai nézeteltérések” a koalíciós pártok tagjai között.

„Szeretném, ha mindenki megértené, hogy mindaz, amit eddig elértünk az ország kormányzása és igazgatása terén, a politikai stabilitáson alapul. Nem hiszem, hogy bárki megengedheti magának, hogy destabilizáljon egy olyan koalíciót, amely működik, amely eredményeket produkál, nem mondom, hogy nagyszerű eredményeket, mert természetszerűleg mi is hibázunk. (...) A Szatmár megyei szervezet szintjén jelentkező problémát meg fogják oldani helyileg” – magyarázta a liberális elnök.

A PNL Szatmár megyei elnöke, Adrian Cozma kedden bejelentette, hogy az RMDSZ-szel való nézeteltérések miatt kilépnek a Szatmár Megyei Tanács és a szatmárnémeti polgármesteri hivatal vezetőségéből a párt tisztségviselői. A parlamenti képviselő azzal érvelt, hogy a „hegemonista politikájú” RMDSZ nem viselkedett tisztességes partnerként.

Cozma kifejtette: az RMDSZ nem számolt azzal, hogy a liberálisokat a választási kampányban tett ígéretek teljesítése foglalkoztatja, nem a politikai tisztségek. „Az alpolgármesteri és a megyei tanács alelnöki tisztségével vagy anélkül, a Szatmár megyei PNL hozzájárul a megyeszékhely és Szatmár megye számára fontos célkitűzések eléréséhez. Szavazóinkat nem lehet megvásárolni” - jelentette ki a parlamenti képviselő. A politikus a Szatmár megyei RMDSZ-t a közérdekű információkhoz való hozzáférés ismételt megtagadásával, az európai alapokból finanszírozott munkálatok késleltetésével és a közpénzek RMDSZ-hez való irányításával vádolta.

A PNL Szatmár megyei elnökének kijelentésére reagálva a Szatmár megyei RMDSZ kedden azzal vádolta a liberálisokat, hogy „a rombolás és a gáncsolás politikáját helyezték előtérbe”, akadályozva a fejlesztéseket. Az RMDSZ szerint a PNL színeiben mandátumot nyert polgármesterek munkáját is veszélyezteti, hogy alá vannak rendelve „egyetlen ember személyes érdekeinek”.

Kapcsolódók

Kimaradt?