PSD-s alelnököket választott a Szatmár megyei tanács a visszahívott PNL-sek helyére

Miután az Adrian Cozma vezette Szatmár megyei Nemzeti Liberális Párt (PNL) visszahívta tisztségéből a megyei önkormányzatból két alelnökét, illetve a polgármesteri hivatalból a két alpolgármesterét, meglehetősen gyorsan megkezdődött a megyei tanácson belül a sorok rendezése. A két PNL-s alelnök helyett kedd délután két PSD-s tanácsosból lett alelnök.

A Szatmár Megyei Tanácsban egyébként 16 RMDSZ-es tanácsos ül, továbbá 10-en a PNL, 5-en PSD és 2-en a PMP színieben tevékenykednek. Kedden délelőtt kiderült, megüresedik a két PNL-s megyei alelnöki és szatmárnémeti alpolgármesteri tisztség.

A megyei képviselőtestületben csakhamar megoldották a „létszámhiányt”, és a távozó liberálisok helyére két szociáldemokrata képviselőt szavazott meg a tanács. Lenuța Titania Cornea közgazdász végzettségű, ebben a munkakörben dolgozik és első mandátumát tölti a megyei tanácsban. Oliviu-Aurel Buzgău viszont tapasztalt tagja a szociáldemokrata frakciónak: ötödik mandátumát tölti az agrármérnök végzettségű férfi, aki világéletében mezőgazdasággal, vidékfejlesztéssel foglalkozott.

Lenuța Titania Cornea és Oliviu-Aurel Buzgău | A szerző felvételei

Az új alelnökök megválasztásával – amelyen a Nemzeti Liberális Párt tanácsosai nem is vettek részt – új koalíció is alakult: a megyéért most az RMDSZ, a PSD és a PMP tanácsosai álltak össze. Az új koalíció kapcsán Pataki Csaba tanácselnök arra engedett következtetni a tanácsülést követő sajtótájékoztatón, hogy már egy ideje alakult ez a felállás, miután a megyei PNL-vezetéssel nem találták a közös hangot.

„Radikális váltásra kényszerültünk a megyei tanácsban, hisz mi építkezünk, dolgozunk, nem a folyamatos sajtóbeli üzengetés politikáját vittük az elmúlt évtizedekben Szatmár megyében. Nem tudjuk elfogadni a magyarságot kirekesztő retorikát sem, amit országos szinten is képvisel a PNL Szatmár megyei elnöke. Ezért úgy döntöttünk, hogy mindkét alelnököt felmentjük és két szociáldemokrata alelnökkel cseréljük. Romániában úgyis nagykoalíció van, tehát mindkét nagy román politikai párt kormányon van, ha pedig a rotációs elvet vesszük alapul, két évig liberális, két évig szociáldemokrata politikusokkal dolgozunk” – mondta Pataki Csaba tanácselnök.

Idegen tollakkal ékeskednek

A tanácselnök véleménye szerint helyi szinten a választott önkormányzati vezetőknek nem a nagypolitikával kell foglalkozniuk, hanem a fejlesztéspolitikával. Más közpolitikai kérdésekre ott van a parlament.

„Látszanak a megvalósítások mind Szatmár megye, mind Szatmárnémeti szintjén, ez pedig egyeseknek szúrja a szemét. Megpróbálták beállítani úgy a dolgokat, hogy a megvalósítások az ő munkájukhoz fűződnek, ebből is folyamatosan vitáink voltak: például a harmadik Szamos-híd építésére a PSD-kormány adta az első finanszírozást, majd a második támogatás Cseke Attilától származott, mások meg csak fotózkodtak az építkezésen” – mondta el a Maszolnak Pataki Csaba, utalva a helyi PNL-vezetők megnyilvánulásaira.

A tanácsülést követően a PSD Szatmár megyei elnöke, Mircea Govor kijelentette: „visszatért a normalitás a megyei tanácsba, a koalíció elkötelezetten dolgozik a megye fejlesztéséért”. Elárulta azt is, hamarosan Pataki Csabával a fejlesztési minisztériumba mennek, hogy az Anghel Saligny Programban újabb projektekre szerezzenek támogatást.

Bajban lesz a PSD

Szatmárnémeti esetében azonban nehezebb helyzetben van a szociáldemokrata megyei pártvezető, Mircea Govor. A helyi tanácsban ugyanis a számukra igen rosszul sikerült helyhatósági választásokat követően csupán három tanácsosuk van, közülük ketten pedig nem szeretnének alpolgármesterként tevékenykedni – egyedül Cristina Ilies mondott igent a felkérésre. A helyi önkormányzatban előreláthatóan két napon belül lesz új alpolgármester-választás.

Bajban lehet Adrian Cozma is

Kedden bejelentett döntését Adrian Cozma megyei PNL-elnök a Nemzeti Liberális Párt országos vezetése előtt kell megindokolnia, bár Ionut Stroe szóvivő szerint a Szatmár megyében történtek nem befolyásolják a kormánykoalíció munkáját.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?