FRISSÍTVE – Visszahívta szatmárnémeti alpolgármestereit és megyei önkormányzati alelnökeit a PNL megyei szervezete

A Szatmár Megyei Tanács ülése | Fotó: az önkormányzat sajtószolgálata

FRISSÍTVE: Visszahívta vezető beosztású politikusait a Nemzeti Liberális Párt (PNL) az RMDSZ által vezetett Szatmár megyei és szatmárnémeti önkormányzatból. Ezt a PNL Szatmár megyei szervezetének elnöke közölte keddi sajtótájékoztatóján. Adrian Cozma az RMDSZ-hegemóniájával és az őszinte partneri viszony hiányával magyarázta a döntést. A politikus totalitárius kisiklásokkal vádolta az RMDSZ helyi vezetőit, és azt is nehezményezte, hogy a szövetséget Bukarestből és Budapestről is irányítják. FRISSÍTÉS: Délután megválaszották a két új alelnököt a megyei tanácsnál.

Alig pár napja szavazta meg a Nemzeti Liberális Párt szatmárnémeti szervezete, hogy megvonja a bizalmat Adelin Ghiarfástól, a politikai alakulat szatmárnémeti alpolgármesterétől, kedden pedig újabb meglepő bejelentést tettek: a Szatmár Megyei Tanács vezetéséből is kivonulnak. A döntést megelőzően a megyei önkormányzat alelnöki tisztségeit két liberálispárti politikus, Ioan Rus és Cristian Valer Beșeni töltötte be.

A PNL sajtótájékoztatóján a párt Szatmár megyei szervezetének vezetője kijelentette: totalitarizmussal vádolják az RMDSZ-t, a PNL pedig „nem eladó”. Cozma az RMDSZ szemére vetette, hogy nem haladnak az európai uniós pályázatok megvalósításával, például a szatmárnémeti polgármesteri hivatal projektjével, mely szerint modernizálnák a Szamos-partot, vagy példaként hozta fel a megyei utak állapotát mint elégedetlenségük forrását.

A PNL eddig mind Szatmár megyében, mind a megyeszékhelyen helyi koalíciót alkotott az RMDSZ-szel. A párt adta Szatmárnémeti két alpolgármesterét és a Szatmár megyei önkormányzat két alelnökét.

A PNL szatmárnémeti szervezetének vezetője, Romeo Pop a portalsm.ro oldalon olvasható nyilatkozat szerint a liberálisok a 2024-es helyhatósági választásokra készülve hoztak döntést, addig konstruktív ellenzékként szeretnének a Szatmár Megyei Tanácsban tevékenykedni.

A Pataki Csaba RMDSZ-es elnök vezette Szatmár Megyei Tanács azonnal reagált a bejelentésre: egyrészt politikai nyilatkozatot adott ki az RMDSZ, másrészt azonnal a tanácsülés napirendjére került a két alelnök eltávolításáról szóló határozattervezet, amit az ülésen résztvevő tanácsosok egyöntetűen meg is szavaztak.    

„A megye fejlesztése csak akkor haladhat előre, ha az irány mindenki számára ugyanaz. Sajnálatos módon, az elmúlt időben a Nemzeti Liberális Párt Szatmár megyei szervezete a haladás helyett a rombolás és a gáncsolás politikáját helyezte előtérbe, akadályozva ezzel a fejlesztési projekteket. A Nemzeti Liberális Párt színeiben mandátumot nyert polgármesterek munkája, projektjeik lettek alárendelve, és ezáltal veszélyeztetve is egyetlen ember személyes érdekeinek. Ezen olcsó és túlpolitizált hozzáállásnak köszönhetően rengeteget veszítettek a Szatmár megyei lakosok. Annak érdekében, hogy a folyamatban lévő fejlesztések befejeződjenek és új projektek indulhassanak, egységes nézeteket valló csapatra, többségre a tanácsban, ugyanakkor partnerekre van szükség a helyi önkormányzatoknál is, hiszen a Megyei Tanács együttműködve a helyi polgármesteri hivatalokkal csak így tudja véghez vinni a közösség számára oly fontos és hatékony fejlesztéseket” – írták az RMDSZ közleményében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kedden 15 órakor ült össze a megyei közgyűlés, hogy új alelnököket válasszanak, akik a Szociáldemokrata Párt (PSD) tagjai közül kerültek ki Lenuța Titiana Cornea és Oliviu Aurel Buzgău személyében.

A szatmárnémeti képviselőtestület a napokban fog újra összeülni: miután korábban Adelin Ghiarfas alpolgármestertől a PNL megovnta a bizalmat, most úgy döntött, hogy a másik liberális alpolgármester, Gheorghe Stant is lemondatják, tiltakozásul az RMDSZ ellen; a két új alpolgármester várhatóan ott is a PSD tanácsosai közül kerül majd ki.

Kapcsolódók

Kimaradt?