Börtönbüntetésre ítélték a temesrékasi polgármestert és a volt megyei rendőrfőkapitányt

Három évre szóló, letöltendő börtönbüntetést szabott ki a Temesvári Ítélőtábla Temesrékas (Recaş) polgármesterére, Teodor Pavelre, valamint a Temes Megyei Rendőr-főkapitányság korábbi vezetőjére, Sorin Petru Munteanra, akiket azzal vádolnak, hogy 2015-ben befolyásukat felhasználva érték el, hogy jogtalanul megbüntessenek egy temerékasi rendőrt, aki a településvezetőhöz közel álló személyek autóit ellenőrizte.

Az ítélőtábla döntése nem jogerős, az érintetteknek tíz nap áll a rendelkezésükre, hogy fellebbezzenek. Az igazságszolgáltatási intézmény által publikált közleményben azt írják, hogy az egykori rendőrfőkapitányt hivatali visszaélés miatt ítélték három év börtönre, a következő három évben pedig nem tölthet be választott tisztséget, illetve rendőri hivatását sem gyakorolhatja.

A polgármestert – akit tavaly ősszel választottak meg – hivatali visszaélésre való felbujtás miatt ítélték három év, három hónap és tíz nap börtönre.

Elítélték továbbá Florin Bolbos volt helyettes megyei rendőrfőkapitányt, valamint a temesrékasi rendőrőrs volt vezetőjét, Marian Dorinel Temut, mindketten három évre szóló felfüggesztett börtönbüntetést kaptak, emellett 75 napos közmunkára ítélték őket.

Doru Adrian Berzescut, a temesrékasi helyi rendőrség vezetőjét, valamint Eugen Milutinovici üzletembert, a Szociáldemokrata Párt Temes megyei ügyvezetőjét felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték ugyanabban az ügyben.

A sértett félnek, Dumitru Duma rendőrtisztnek 2551 lej anyagi és 7000 euró erkölcsi kártérítést ítéltek meg.

Temes megyében 2013–2015-ben a helyi politikum és a rendőrség tagjaiból álló bűnszervezet működött, amelynek az elsődleges célja az volt, hogy törvénytelenül szállítsanak használt autókat az országba, amelyeket később eladásra szántak.

(Címlapkép: succo/Pixabay)

Kapcsolódók

Kimaradt?