banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Csúszópénz elfogadásával vádolják a tengeri életmentő ügynökség igazgatóját

Őrizetbe vette az országos korrupcióellenes ügyészség (DNA) a Romániai Tengeri Életmentő Ügynökség (ARSVOM) igazgatóját, Daniel Manolét. A közlekedési minisztériumhoz tartozó intézmény igazgatója ellen bűnszervezet létrehozása, hivatali visszaélés és vesztegetés elfogadása miatt folyik eljárás – tájékoztatott a DNA szerdán.

Az ügyészek egy cég három vezetőjét is őrizetbe vették, szintén bűnszervezet létrehozása, valamint befolyással való üzérkedés, befolyás vásárlása és pénzmosás miatt. Hasonló bűncselekmények miatt egy további üzletember ellen is kivizsgálás indult.

A korrupcióellenes ügyészek szerint 2020 szeptembere és novembere között Daniel Manole az említett személyekkel bűnszervezetet hozott létre, amelynek az volt a célja, hogy az általa vezetett intézmény – az erre vonatkozó jogszabályok kijátszásával – megvásároljon négy hajót (három mentőhajót és egy víztisztító hajót) mintegy 85 000 000 lej értékben (áfa nélkül).

Az eddigi vizsgálatokból az derült ki, hogy a négy megkötött szerződés a vevő, vagyis a Romániai Tengeri Életmentő Ügynökség számára kedvezőtlen kikötéseket tartalmaz, ugyanis az intézményt kötelezte, hogy előlegként fizesse ki a négy hajó értékének több mint felét, a fennmaradó összeget pedig a végleges átvételkor.

A közbeszerzési pályázatot megnyerő cég csak „mímelte” a hajók építését, ezeket valójában féláron vásárolták egy észt kereskedelmi cégtől. Az ügyletben való közbenjárásáért Daniel Manole körülbelül kétmillió lejt kapott abból a pénzből, amit az általa vezetett intézmény fizetett a cégnek a hajókért – állítják a nyomozók.

Daniel Manole és két üzletember ellen előzetes letartóztatási parancsot, a többi gyanúsított ellen pedig házi őrizetet kért a DNA a konstancai törvényszéktől.

(Címlapkép: Pixabay)

Kapcsolódók

Kimaradt?