Bonyodalmat okozott, hogy egy bukaresti klinikát COVID-kórházzá alakítottak

Bonyodalmat okozott péntek este, hogy a bukaresti Foişor ortopédiai klinikát COVID-kórházzá alakították.

Raed Arafat szerint erre azért volt szükség, mert a fővárosi kórházak intenzív osztályain nem maradt szabad hely, ezzel szemben a Foişor 20 ágyas intenzív osztályán csak három hely volt foglalt, és további 90 olyan ágya van, amelyen oxigénellátást lehet biztosítani. A katasztrófavédelem vezetője elmondta: a kórházban lévő, operációra előjegyzett, de nem sürgős betegeket, illetve a már megoperált pácienseket hazaküldték, azokat a pácienseket, akiknél a beavatkozás nem tűrt halasztást, más kórházakba szállítottak át.Fotó: Agerpres

Az egészségügyi minisztérium államtitkára szerint a döntést már reggel meghozták, ám az akció előkészítése elhúzódott, ezért estére maradt a betegek átszállítása más kórházakba. Andrei Baciu elnézést kért az érintettektől és ezek családjaitól.

Raed Arafat maga is elismerte, hogy "kellemetlenségeket" okozott a pácienseknek a költözés, de hangsúlyozta: a döntést azért kellett meghozni, hogy olyan betegek életét lehessen megmenteni, akik máskülönben nem jutottak volna megfelelő ellátáshoz. Az államtitkár szerint az akcióról egyeztettek az egészségügyi minisztériummal, a kórház vezetőségével és a bukaresti polgármesteri hivatallal is. "Ezek nehéz döntések, de szükségesek az emberek életének megmentése érdekében" - szögezte le Arafat.

Az egészségügyi miniszter szintén megerősítette: a klinika COVID-kórházzá alakítására vonatkozó döntést már péntek reggel meghozták, ám a kórház menedzsere "megengedhetetlenül elkésett" a szükséges dokumentumok kiállításával, ezért a páciensek egy része "sajnálatos helyzetbe került".

Egyes páciensek rokonai elégedetlenségüket fejezték ki amiatt, hogy a költöztetésre este került sor.

A kórháznál megjelent egy csoport tüntető is, akik - a hatóságok szerint - az utóbbi napokban más helyszíneken is tiltakoztak a korlátozó intézkedések ellen. A csendőrség közleménye szerint egy csoport tiltakozó "igyekezett megnehezíteni" a páciensek elköltöztetését.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke "kriminálisnak" nevezte a történteket és azt mondta: börtönbe kellene vetni a felelősöket. Marcel Ciolacu szerint a hatóságok hónapokig "nem csináltak egyebet, csak hazudoztak", ezért jutottak oda, hogy éjszaka kelljen kiüríteni kórházakat. Felszólította Klaus Iohannis államfőt, hogy "rúgja ki inkompetenseit", és tegyen oda olyan vezetőt, akik "képes megmenteni a románok életét". 

Kapcsolódók

Kimaradt?