Bizalmatlansági indítványt kezdeményez az USR–PLUS Florin Cîțu kormánya ellen

A Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR–PLUS) bizalmatlansági indítvány kezdeményezését jelentette be azt követőn, hogy Klaus Iohannis államfő jóváhagyta Florin Cîțu miniszterelnök kérelmét Stelian Ion igazságügyi miniszter felmentésére vonatkozóan.

Dacian Cioloș európai parlamenti képviselő, a kormánykoalíció második legnagyobb tagjának számító pártszövetség PLUS-os társelnöke a közösségi oldalán jelentette be, hogy az USR–PLUS 80 törvényhozója, akik aláírásukkal segítették a tavaly decemberi parlamenti választások után a jobbközép többség kialakítását, most aláírásukkal támogatják Florin Cîțu nemzeti liberális párti (PNL) miniszterelnök leváltását.

Cele 80 de voturi ale USR PLUS care au ajutat la formarea actualei majorități sunt astăzi semnături pe moțiunea de...

Közzétette: Dacian Cioloş – 2021. szeptember 2., csütörtök

A PNL, az USR–PLUS és az RMDSZ alkotta kormánykoalícióban azután vált feszültté a helyzet, hogy Dan Barna miniszterelnök-helyettes szerint Florin Cîțu a partnerekkel való egyeztetés nélkül tűzte a szerdai kormányülés napirendjére a helyi közösségek infrastrukturális beruházásait támogató Anghel Saligny-program elfogadását. A pártszövetség USR-s társelnöke az 50 milliárd lejes keretösszegű fejlesztési tervet politikai nómenklatúra-építésnek nevezte, és a koalícióból való kilépéssel fenyegetőzött.Dacian Cioloș és Dan Barna, az USR–PLUS társelnökei | Fotó: Agerpres

Emiatt berkesztették az ülést is szerdán, de a tanácskozás esti folytatására már nem került sor. A koalíciós válság elmélyüléséhez az vezetett, hogy Cîțu leváltotta Stelian Ion igazsággyi minisztert azzal az indokkal, hogy nem sikerült gyakorlatba ültetnie a kormányprogramban vállalt igazságügyi reformokat. Ez a kérdés – külünösen a speciális ügyészség (SIIJ) felszámolásának módja – egyébként az elmúlt hónapokban nézetkülönbségekhez vezetett a koalíció „PNL–RMDSZ-szárnya” és az USR–PLUS között.

Florin Cîțu már a második USR–PLUS-os minisztert menesztette (az első Vlad Voiculescu korábbi egészségügyi tárcavezető volt), amivel Dan Barnáék szerint megsértette a koalíciós megállapodást, ezért csütörtök reggel bejelentetteék, hogy megvonják a politikai bizalmat a kormányfőtől, és koalíciós egyeztetést sürgettek egy új miniszterelnök személyéről.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A miniszerelnök – aki mellett kiállt a PNL országos politikai bizottsága – azt mondta, hogy új igazságügyi miniszterre vár javaslatot az USR–PLUS-tól, addig pedig Lucian Bode belügyminiszter látja el ideiglenesen a tárcavezetői tisztséget (amivel olajat öntött a tűzre az USR–PLUS vezetői szemében, hiszen egy liberálist bízott meg a feladattal). Mivel a pártszövetség ragaszkodik Stelian Ionhoz és egyik fél sem engedett –, az USR–PLUS közölte, hogy bizalmatlansági indítványt kezdeményez Florin Cîțu kormány ellen (amelynek még mindig tagjai az USR–PLUS-os miniszterek).

A szélsőséges AUR-ral szövetkezik az USR–PLUS

Csütörtökön Marcel Ciolacu, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke felkérte Dan Barnát és Dacian Cioloșt, hogy törvényhozóikkal írják alá az általuk kezdeményezett bizalmatlansági indítványt, de az USR–PLUS saját indítványt kezdeményezett.

Mivel önállóan nem tudja benyújtani (nincs meg a mnimális 117 trövényhozója), a szélsőségesen nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) támogatására számít. „Az USR–PLUS valamennyi politikai párttal felvette a kapcsolatot egy, a kormány megbuktatását célzó bizalmatlansági indítvány támogatása érdekében” – jelentette ki csütörtökön az alakulat képviselőházi frakcióvezetője. Ionuţ Moşteanu úgy nyilatkozott: az USR–PLUS és az AUR részéről összesen 122-en támogatnák a bizalmatlansági indítványt, ami már elegendő ahhoz, hogy a parlament elé terjesszék azt.

Nem szeretnénk oda jutni, ez azonban kizárólag Florin Cîţu politikai érettségén múlik. Mi egy másik PNL-s kormányfővel akarunk továbbmenni" – mondta Moşteanu.

Kapcsolódók

Kimaradt?