Megvonta a politikai támogatást Florin Cîţutól az USR–PLUS

A kormánykoalíció második legnagyobb tagja, az USR–PLUS megvonta a politikai támogatást Florin Cîţu miniszterelnöktől, és meg fogja szavazni a kormányfő elleni bizalmatlansági indítványt – jelentette be a Facebookon kiadott közleményében a pártszövetség.

Az USR–PLUS egy esetleges új koalíciós kormányban is Stelian Iont jelölné igazságügyi miniszternek, akit a miniszterelnök szerda este leváltott tisztségéből.

„Az USR–PLUS soha nem vett részt és nem fog részt venni a közpénzek rablásában, semmilyen kormányösszetételbe” – írták többek között.

Ezzel utaltak arra a nagyszabású, 50 milliárd lej értékű és hat éven át tartó Anghel Saligny-programra, amely révén a helyi közösségek infrastrukturális fejlesztéseit támogatná a liberális (PNL) többségű kormány, és amely tervet az USR–PLUS szerint Florin Cîţu közös megegyezés nélkül tűzött a szerdai kormányülés napirendjére.Dacian Cioloș és Dan Barna, az USR–PLUS társelnökei | Fotó: Agerpres

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) fúziójából létrejött pártszövetség felszólította a hárompárti koalíció másik két tagját, a PNL-t és az RMDSZ-t, hogy „vegyenek tudomást a Cîţu-kabinet támogatását biztosító többség hiányáról”, és kéri a koalíciós tárgyalások „sürgős megkezdését egy új miniszterelnök jelöléséről, aki új kormány alakít”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Amennyiben a koalíció nem tud megegyezni egy új miniszterelnök személyéről, az USR–PLUS támogatni fog egy a Cîţu-kabinet elleni bizalmatlansági indítvány – tette hozzá az alakulat vezetősége.

USR PLUS va susține o moțiune de cenzură împotriva premierului Florin Cîțu. USR PLUS anunță că își retrage sprijinul...

Közzétette: USR PLUS – 2021. szeptember 1., szerda

Az USR–PLUS a közleményben támogatásáról biztosította a Florin Cîţu által szerda este leváltott Stelian Iont, akit egy új koalíciós kormányban ismét igazságügyi miniszternek jelölnének. „Bizalmunkat élvezi az igazságügyi reformok véghez vitelének folytatásában, a különleges ügyészség (SIIJ) felszámolása és a főügyész-kinevezések terén, amely folyamatokat félbeszakított Cîţu miniszterelnök felelőtlensége” – írták.

Florin Cîţu kormányfő szerdán este jelentette be, hogy menesztette Stelian Ion igazságügyi minisztert. A miniszterelnök a kormánypalotában tartott sajtónyilatkozatában közölte: elküldte Klaus Iohannis államfőnek a tárcavezető tisztségből való felmentésére vonatkozó kérést.

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg