banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Florin Cîțu kormányfő menesztette Stelian Ion igazságügyi minisztert

A szerdai esti kormányülés helyett lezajlott tárgyalásokat követően Florin Cîțu miniszterelnök bejelentette: felfüggesztette tisztségéből Stelian Ion igazságügyi minisztert, az erről szóló dokumentumokat már elküldte az államelnöknek és értesítette a koalíciós partnereket is.

„Nem hagyom, hogy a román népet valaki megzsarolja. Nem fogadom el, hogy bárki a kormányból zsaroljon! Romániát fejleszteni kell! Értesítettem a koalíciós partnereket Stelian Ion felfüggesztéséről, és elküldtem az államelnöknek az igazsági miniszter visszahívásáról szóló dokumentumokat” – tudatta rövid nyilatkozatában Florin Cîțu. Hozzátette, azt szeretné, ha az USR–PLUS nem lépne ki a kormányzásból, mint ahogyan szerdán reggeltől számos alkalommal ezt elmondta.

A menesztett tárcavezető helyett ideiglenesen Lucian Bode belügyminiszter veszi át az igazságügyi tárca vezetését, közölte a kormányfő.

Döntését azzal indokolta, hogy nem tűr meg a kabinetjében olyan minisztereket, akik ellenzik Románia modernizálását. Szerinte Stelian Ionnak nem sikerült érvényesítenie az akaratát a koalícióban. „Nem tudta végigvinni a projektjeit. Példa erre a különleges ügyészség, amelyet nyolc hónap alatt sem sikerült felszámolnia” – érvelt Cîţu.

A miniszterelnök kijelentette, az USR–PLUS megszegte a kormányprogramot azáltal, hogy „lebénította a kormány tevékenységét, mert nem ért egyet a közösségek fejlesztésével”. A kormányfő hangsúlyozta, hogy Romániát fejleszteni kell. „A románoknak nem kellene megszenvedniük azt, hogy az USR–PLUS-nak csak kis számú polgármestere van. Felvállalom a döntésemet”– jelentette ki.

Emlékeztetett arra, hogy az Anghel Saligny országos beruházási program elindítását a Nemzeti Liberális Párt országos vezetősége vállalta fel. Hangsúlyozta, hogy ez nem a Helyi Fejlesztések Országos Programjának harmadik kiadása, mert ettől eltérő jellege van: aszfaltozásra, csatornázásra, víz- és gázbevezetésre nyújt támogatást. „Ez a program Románia modernizálásának a szimbóluma” – fogalmazott a miniszterelnök.

Cîţu közölte, hogy olyan politikust javasol majd ügyvivő igazságügyi miniszternek, aki megérti azt, hogy Románia számára most az első számú prioritást a beruházások jelentik.

A miniszterelnök ugyanakkor arra kérte az USR PLUS-t, hogy ne lépjen ki a kormányból. „Ez a koalíció köteles reformokat végrehajtani (...). Arról biztosítok mindenkit, hogy a közös kormányzást folytatjuk, és túllépünk ezen a helyzeten is, mert a közérdek, a románok érdeke fontosabb a politikusok érdekeinél” – jelentette ki.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?