banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

A leváltott igazságügyi miniszter szerint a kormányfő nem tiszteli a törvényeket

Florin Cîţu ismét bebizonyította, hogy nem tiszteli sem a törvényeket, sem az alkotmányt, de előéletét ismerve ez nem meglepő – jelentette ki Stelian Ion, miután a miniszterelnök közölte, hogy meneszti az igazságügyi miniszteri tisztségből.

A leváltott tárcavezető egy Facebook-bejegyzésben kifejtette: ezzel a döntéssel Florin Cîţu voltaképpen aláírta a kormányból való távozását, „mert csak idő kérdése, és Florin Cîţunak mennie kell".

A koalíció második legnagyobb tagjának számító USR–PLUS által jelölt tárcavezető szerint „zsarolás és felelőtlenség" azt kérni az igazságügyi minisztertől, hogy azonnal véleményezzen egy fontos tervezetet, miközben a törvény négynapos határidőt szab meg erre.Stelian Ion leváltott igazságügyi miniszter | Fotó: Agerpres

„Még egyszer leszögezem, hogy a Helyi Fejlesztések Országos Programja harmadik szakaszáról szóló tervezet eredetijét nem küldték el az igazságügyi minisztériumnak véleményezésre. Van a történetnek egy láthatatlan mellékszála, amely a magas rangú ügyészek folyamatban levő kinevezési eljárásához kapcsolódik. Ez itt a bujtatott tét" – fogalmazott Stelian Ion.

Florin Cîţu miniszterelnök szerda este jelentette be, hogy elküldte Klaus Iohannis államfőnek a Stelian Ion igazságügyi miniszter tisztségből való felmentésére vonatkozó kérést. Döntését azzal indokolta, hogy nem tűr meg a kabinetjében olyan minisztereket, akik ellenzik Románia modernizálását. Szerinte Stelian Ionnak nem sikerült érvényesítenie az akaratát a koalícióban. „Nem tudta végigvinni a projektjeit. Példa erre a különleges ügyészség, amelyet nyolc hónap alatt sem sikerült felszámolnia” – érvelt Cîţu.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Ezt megelőzően szerdán feszültségeket okozott a koalíción belül a helyi közösségek infrastrukturális fejlesztéséről szól Anghel Saligny-terv napirendre tűzése a kormányülésen: az USR–PLUS szerint Florin Cîţu önös politikai érdekből, koalíciós egyeztetés nélkül szerette volna vitára bocsátani a tervet a tanácskozáson, ám ezt az USR–PLUS ellenezte, a politikai alapon történő pénzosztásnak nevezve a tervet.

A szerdai kormányülést berekesztették, és az esti folytatását is lefújták, mi több a csütörtökre halasztása is kérdéses, miután újabb koalíciós válság okoztak a történtek.

Az USR–PLUS szerda este indulatosan reagált Stelian Ion leváltására, a pártszövetség szerint „ez már nem egy koalíciós kormány”.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?